Kaj dela SEO strokovnjak

SEO strokovnjak ima ključno vlogo pri izboljšanju vidnosti in dostopnosti spletnega mesta, ki pomaga pritegniti več organskih obiskovalcev in tako poveča spletno prisotnost podjetja. Pomembno je razumeti, da spletno mesto brez ustrezne optimizacije ni samo težje najti, ampak je tudi manj konkurenčno v primerjavi s spletnimi mesti, ki so dobro optimizirana.

SEO strokovnjak uporablja različne tehnike, da zagotovi, da se spletno mesto pojavlja višje na seznamih iskalnih rezultatov, ko ljudje iščejo izdelke ali storitve, ki jih podjetje ponuja. S tem se poveča verjetnost, da bodo potencialni kupci obiskali spletno mesto, se seznanili s ponudbo podjetja in se odločili za nakup ali poslovno sodelovanje.

Optimizacija spletnega mesta za SEO je nujna investicija za vsako podjetje, ki želi doseči dolgoročen uspeh. Brez ustrezne optimizacije spletno mesto ne more izkoristiti svojega potenciala in doseči svojih ciljev. Zato je smiselno, da se stranka odloči za SEO optimizacijo, ki bo izboljšala vidnost in dostopnost spletnega mesta, povečala obisk ter pomagala pri dolgoročni rasti in uspehu podjetja.

Kako se SEO strokovnjak loti analize ključnih besed

Izbira pravih ključnih besed je ključnega pomena za učinkovito SEO optimizacijo in uspešnost spletnega mesta. Za blagovno znamko LABI, ki izdeluje otroške kratke hlače izbira ključnih besed mora temeljiti na ciljni publiki, produktih in industriji. Tukaj je nekaj korakov, ki jih SEO strokovnjak lahko uporabi pri izbiri ključnih besed za spletno mesto LABI:

 • Določitev ciljne publike: SEO strokovnjak bo najprej raziskal in določil ciljno publiko blagovne znamke LABI, da bo razumel, kaj bi lahko iskali potencialni kupci. V tem primeru bi ciljna publika lahko vključevala starše, stare od 25 do 45 let, ki iščejo kakovostne in udobne kratke hlače za svoje otroke.
 • Uporaba orodij za analizo ključnih besed: SEO strokovnjak bo nato uporabil orodja za analizo ključnih besed, kot je Google Keyword Planner, da bo našel relevantne ključne besede, povezane z otroškimi kratkimi hlačami. Orodja za analizo ključnih besed bodo zagotovila seznam ključnih besed, povezanih s kratkimi hlačami za otroke, njihovo iskanostjo, konkurenco in drugimi pomembnimi metrikami.
 • Raziskava ključnih besed konkurentov: Raziskal bo tudi ključne besede, ki jih uporabljajo konkurenti v industriji otroških kratkih hlač. S tem bo SEO strokovnjak dobil vpogled v ključne besede, ki jih uporabljajo druga podjetja v panogi.
 • Uporaba dolgo repnih ključnih besed: SEO strokovnjak bo lahko uporabil tudi dolgo-repne ključne besede, ki so bolj specifične in manj konkurenčne. Primer dolgo-repne ključne besede bi bila “udobne otroške kratke hlače za poletje”, ki bi bila bolj usmerjena in bi zagotovila večjo verjetnost, da se spletno mesto LABI pojavi na vrhu seznama iskalnih rezultatov. Na začetku, ko znamka LABI še nima močne spletne avtoritete je to pomemben del, ki bo znamko postavil na spletni zemljevid pomembnih splenih strani.
 • Analiza ključnih besed je pomembna za delo SEO strokovnjaka, saj pomaga razumeti, kateri izrazi se najpogosteje uporabljajo pri iskanju določene tematike na spletnih iskalnikih. S pomočjo analize ključnih besed bo SEO strokovnjak bolje razumel, kaj iskalci iščejo in kako pridejo do rezultata na iskalniku. Tako bo postavil okvirni način dela, ki bo pomagal pri ustvarjanju vsebine v prihodnosti.
otroske-kratke-hlace-seo-strokovnjak
otroske-kratke-hlace-seo-strokovnjak

On site optimizacija je zelo pomembna dejavnost SEO strokovnjaka

On-site optimizacija je ena izmed ključnih dejavnosti, ki jih SEO strokovnjak izvaja za izboljšanje uvrstitve spletnega mesta na iskalnikih. Pri on-site optimizaciji gre za izboljšanje kakovosti vsebine in strukture spletne strani. Ob tem pa je potrebno zagotoviti, da so vse informacije na spletni strani prijazne za uporabnika (iskalca) in iskalne robote.

Delo SEO strokovnjaka je najlažje razložiti na primerih. Za razlago on site optimizacije vsebine si bom izbral primer fotografa Gorana, ki si želi optimizirati svojo stran za ključno besedo družinski fotograf. SEO strokovnjak bi se optimizacije njegove splene strani lotil na sledeči način:

Po tem, ko bi ugotovil katere ključne besede so relavantne in imajo največje število iskanj ter kakšna je konkurenca bi postopoma začel ustvarjati novo vsebino. V primeru če spletna stran že obstaja pa bi začel popravljati že obstoječo vsebino.

Vsebina na spletni strani družinskega fotografa mora biti napisana tako, da je prijazna za uporabnika in iskalne robote. SEO strokovnjak bo uporabiti ključno besedo “družinski fotograf” na pravih mestih, da bo povedal iskalnikom, o čem piše vsebina spletne strani. Vendar pa ključno besedo ne sme uporabiti prevečkrat, saj bi to lahko negativno vplivalo na uvrstitev spletnega mesta. Primerne gostote ključne besede se gibljejo med 1% in 3% vsebine.

SEO strokovnjak bo uporabil meta oznake, kot so meta naslov, meta opis in meta ključne besede, za optimizacijo spletnega mesta. Meta naslov naj vsebuje ključno besedo, meta opis pa mora biti kratek povzetek vsebine. Dobro pa je, da sta oba zanimiva za iskalce, saj je to prvi stik iskalca z vsebino. Ravno zato je dobro tudi to, da imata meta naslov in opis vključen klic k dejanju.

Ali je tudi tehnična optimizacija delo SEO strokovnjaka

Da. Je pa odvisno od vsakega posameznika na kakšen način dela in kakšen obseg dela je pripravljen prevzeti. Zato se morate dogovorit s SEO strokovnjakom če bo prevzel tudi ta del optimizacije, ker tehnična optimizacija spletnih strani je pomembna za dobro uvrstitev na Googlovem iskalniku. SEO strokovnjak se loti analize hitrosti nalaganja spletnih strani ter preveri, ali so vse strani pravilno indeksirane in dostopne iskalnim pajkom. Poleg tega strokovnjak pregleda strukturo URL-jev in jo optimizira, da so čimbolj preprosti in učinkoviti za iskalnike. Pri tem se osredotoča tudi na zaznavanje in odpravljanje napak, kot so nepravilno delujoči povezave in napake v kodi. Tudi pravilna velikost datotek, ki so naložene na spletni strani so tehnična optimizacija. Pa tudi to, da se vsi videi, ki so objavlejni na spletni strani pravilno odpirajo.

Vse te dejavnosti pripomorejo k temu, da bo spletno mesto blagovne znamke kar najbolje izkoristilo svoj potencial za uvrstitev na vrhu iskalnih zadetkov.

Gradnja linkov – ključna strategija SEO strokovnjaka za boljšo uvrstitev spletnega mesta na iskalnikih

Gradnja linkov ali link building je ključnega pomena za SEO strokovnjaka, saj gre za enega najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev spletnega mesta na Googlovem iskalniku. Link building se nanaša na pridobivanje kakovostnih povezav s drugih spletnih mest, ki usmerjajo promet na vaše spletno mesto. SEO strokovnjak se loti izvajanja strategij, ki bodo pomagale pridobiti te povezave.

Eden od načinov je ustvarjanje kakovostne in relevantne vsebine, ki bo pritegnila pozornost drugih spletnih mest.

Poleg tega se strokovnjak ukvarja z raziskovanjem in analizo konkurence, da ugotovi, katera spletna mesta so najbolj pomembna in vplivna v določeni panogi. Na ta način lahko pridobi ideje, kje lahko poskuša pridobiti povezave za določeno spletno mesto. Pridobivanje kakovostnih povezav je pomemben dejavnik, ki pomaga spletnemu mestu graditi svojo avtoriteto in ugled na spletu. Zato je gradnja linkov ena ključnih strategij, ki jih uporablja SEO strokovnjak za doseganje boljše uvrstitve spletnega mesta na iskalnikih.

Analiza podatkov v SEO: Kako strokovnjak spremlja in analizira podatke za uspešno optimizacijo spletne strani

Kako SEO strokovnjak izvaja analizo podatkov za uspešno SEO optimizacijo spletnih strani. Analiza podatkov je pomemben del SEO optimizacije, saj pomaga strokovnjaku spremljati in razumeti obiskovalce in ključne besede, ki jih uporabljajo pri iskanju spletnih strani.

Analiza podatkov v SEO se nanaša na spremljanje in analizo različnih podatkov, kot so obiski spletnega mesta, trajanje seje, odskoki, izvori prometa, ključne besede in drugi podatki. Zbiranje in analiza teh podatkov nam pomaga razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in kako jo lahko izboljšamo.

Za spremljanje in analizo podatkov o obiskih spletnega mesta uporabljamo različna analitična orodja, kot je Google Analytics, ki nam omogočajo spremljanje prometa, obiskov in ključnih besed. Strokovnjak za SEO uporablja te podatke, da bi razumel, kako se obiskovalci obnašajo na spletni strani in kaj jih najbolj zanima.

S pomočjo analize podatkov strokovnjak za SEO lahko sprejme odločitve o spremembah, ki jih je treba izvesti na spletni strani, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo in uvrstitev na iskalnikih. Na primer SEO strokovnjak lahko določi, kateri ključni besedi se bolj posvečati, katere strani na spletni strani so najbolj priljubljene in kje so obiskovalci najpogosteje zapuščali. S temi informacijami lahko strokovnjak za SEO izvede potrebne spremembe in izboljša uvrstitev na iskalnikih.

Povzetek

 • To je pet glavnih nalog SEO strokovnjaka s katerimi bo vsako spletno stran pripeljal do želenih ciljev:
 • Raziskovanje ključnih besed, ki jih ciljna publika išče na spletu
 • Pisanje visokokakovostne in relevantne vsebine, ki je prilagojena za ciljno občinstvo in ključne besede
 • Vključevanje meta opisov, naslovov in podnaslovov, ki bodo privabili več klikov in izboljšali uvrstitev v iskalnikih
 • Tehnična optimizacija spletnih strani, ki vsebuje vse od (hitrosti spletne strani, veliksoti datotek naloženih na spletno stran, strukture spletne strani, optimizacija za različne velikosti zaslonov…)
 • Ustvarjanje vsebine, ki bo privabila povratne povezave in iskanje visokokakovostnih povezav, ki kažejo na vašo spletno stran
 • Uporaba orodij, kot so Google Analytics in Google Search Console, za spremljanje in merjenje uspešnosti SEO strategije