Kako napisati dober meta opis (meta description)

Meta opis je kratek povzetek vsebine spletne strani, ki ga lahko vidimo na strani iskalnika kot je Google. Pomembno je, da napišete dober meta opis, saj lahko to poveča vašo privlačnost med iskalci in izboljša vašo uvrstitev na iskalniku.

Kaj je meta opis in zakaj ga vključiti v spletni zapis

Meta opis je kratek povzetek vsebine spletne strani, ki se prikaže na iskalnikih, ko uporabnik izvede določeno iskanje. Meta opis je torej pomemben del optimizacije spletnih strani za iskalnike, saj lahko vpliva na količino klikov, ki jih prejme vaša spletna stran.

Meta opis naj bo kratek in jedrnat, pri čemer uporabite ključne besede, ki se nanašajo na vašo vsebino. Tako bodo uporabniki lažje razumeli, o čem vaša spletna stran govori, in se bodo raje odločili za klik na vašo povezavo. 

Pomembno je, da napišete privlačen in razumljiv meta opis, ker je poleg uvrstitve na spletnih iskalnikih največja funkcija meta opisa to, da skrbi za dober CTR (click true rate). To je razmerje med iskalci, ki so videli vašo spletno stran kot razultat in tistimi, ki so jo kliknili.

Torej če pišemo meta opis za spletno stran, ki želimo, da bi rangirala na ključno besedo otroška oblačila moramo poskrbeti, da bo tekst pravilno naslovljen za ciljno publiko, ki išče otroška oblačila. Torej ne pišemo za otroke ampak za njihove starše. Ne pišemo nasvetov ampak predstavimo izdelke, ker so ob vpisu te ključne besede starši že pripravljeni na naku in torej želijo videti in izbrati otroška oblačila.

Ali je meta opis signal za določanje pozicije na Google

Meta opis ni direktni rangirni signal na Googlu, kar pomeni, da sam po sebi ne vpliva na uvrstitev vaše spletne strani. Vendar pa lahko dober meta opis poveča količino klikov na vašo spletno stran in posledično izboljša njeno uvrstitev. To je posledica tega, da Google upošteva stopnjo angažiranosti uporabnikov s spletno stranjo kot dejavnike uvrstitve.

Torej, če vaš meta opis pritegne pozornost in poveča količino klikov na vašo spletno stran, lahko to posredno vpliva na vašo uvrstitev na Googlu. Zato je pomembno, da napišete privlačen in razumljiv meta opis, ki bo uporabnikom pritegnil pozornost.

Najboljša dolžina meta opisa

Najboljša dolžina meta opisa je med 150 in 160 znakov, vključno s presledki. To je dolžina, ki jo Google najpogosteje prikaže v iskalnih rezultatih, zato je pomembno, da v tej dolžini zajamete bistvene informacije o vsebini vaše spletne strani. Ključno je, da vključite ključne besede, ki se nanašajo na vašo vsebino, in da napišete privlačen opis, ki bo uporabnikom pritegnil pozornost in jih spodbudil k kliku na vašo spletno stran.

Daljši meta opis ni priporočljiv zato, ker ga Google nebo mogel prikazati celega. Torej iskalec ne bo mogel prebrati vašega celotnega opisa in se zato morda ne bo odločil za klik na vašo spletno stran.

Ali morajo biti glavne ključne besede na začeteku meta opisa

Ni nujno, da so glavne ključne besede na začetku meta opisa.

Google je že nekaj časa nazaj spremenil svoj algoritem, ki sedaj uporablja bolj zapletene metode za razumevanje in razvrščanje meta opisov. Vendar pa je ključno, da vključite glavne ključne besede v meta opis, ne glede na njihovo pozicijo.

Pomembno je, da meta opis vsebuje ključne besede, ki se nanašajo na vašo vsebino, in da je privlačen in relevanten za uporabnike. Prav tako je pomembno, da ne pretiravate s ključnimi besedami in da se meta opis bere naravno in razumljivo.

Vsekakor pa ne škodi če je ključna beseda na začetu opisa le da se opis bere naravno. Meta opis lahko napišete tako: Poročni fotograf, ki je bil med 100 najboljšimi na svetu vam je na voljo za fotografiranje poroke v Sloveniji. Lahko pa ga oblikujete tudi obratno: Iščete poročnega fotografa za fotografiranje poroke v Sloveniji? Goran je poročni fotograf, ki je bil izbran med 100 najboljših na svetu in bo za vas ujel vse nepozabne trenutke! Je pa res, da je dobro z meta opisi tudi testirati in tako boste s časom našli najboljšega. Takšnega, ki bo zadovoljil tako Google kot tudi vaše iskalce in boste tako dobili več obiskovalcev na na vašo spletno strani.

Kaj dober meta opis vsebuje

Dober meta opis mora biti kratek in jedrnat, običajno dolg približno 155 znakov. Pri pisanju meta opisa uporabite aktiven ton pisanja in vključite poziv k dejanju, ki bo uporabnika spodbudil k kliku na vašo spletno stran. Pomembno je, da v meta opisu uporabite ključno besedo članka, ki naj bi se pojavila na začetku meta opisa (čeprav to ni nujno).

Meta opis pišite za uporabnika oziroma za stanje njegovih misli, ko išče vaš članek na spletu. Vključite besede, ki bodo privlačile uporabnike in jih spodbudile k kliku na vašo spletno stran. Pišite unikatno in izvirno, da bo vaš meta opis izstopal med drugimi. Naj se ujema z vsebino vaše spletne strani, kar pomeni, da naj bo zelo kratek povzetek vsebine, ki jo ponuja vaša spletna stran.

Če je ključna beseda vprašanje potem naj bo meta opis odgovor

Če je ključna beseda “Kako napisati dober meta opis” potem naj bo meta opis odgovor na to vprašanje: “Meta opis je kratek povzetek vsebine spletne strani, ki ga lahko vidimo na strani iskalnika kot je Google. Pomembno je, da napišete dober meta opis, saj lahko to poveča vašo privlačnost med iskalci in izboljša vašo uvrstitev na iskalniku.”

To ste lahko opazili na začetku tega članka. Google se že nekaj časa trudi svojim iskalcem ponudti čim krajši in odgovor in to čim hitreje. Zato so začeli uporabljati tudi “Feature snippet’s”. To so zares kratki odgovori, ki se pojavijo še pred prvim prikazom na strani rezultatov na Googlu.

Torej če je KW vprašanje ne ovinkarite ampak najprej odgovorite na to vprašanje. Ne pozabite meta opis je velik del SEO optimizacije spletne strani in je del on site optimizacije, ki ga nikakor ne smete spregledati!

Primeri dobrih in slabih meta opisov

Da si boste lažje predstavljali razliko med meta opisom, ki je dober tako za algoritme iskalnika kot za iskalca sem vam pripravil primerjavo v treh različnih temah.

Dobri primeri:

Članek: “10 enostavnih in okusnih receptov za hitre večerje med tednom”

Meta opis: “Iščete enostavne in okusne recepte, ki jih lahko pripravite med tednom? Preverite našo zbirko 10 receptov, ki so popolni za hitre večerje!”

Članek: “Koristi joge za sprostitev in zmanjševanje stresa”

Meta opis: “Odkrijte številne koristi joge za sprostitev in zmanjševanje stresa. Naš članek raziskuje, kako joga lahko pomaga, da se boste počutili bolj sproščeno, umirjeno in osredotočeno.”

Članek: “10 nasvetov za boljši spanec”

Meta opis: “Imate težave z dobro nočno spanje? Naš članek ponuja 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali spati bolje in se zbuditi osveženi in polni energije.”

Slabi primeri:

Članek: “10 enostavnih in okusnih receptov za hitre večerje med tednom”

Meta opis: “Odkrijte našo zbirko 10 receptov, ki so popolni za hitre večerje med tednom. Kliknite tukaj, da izveste več.”

Članek: “Koristi joge za sprostitev in zmanjševanje stresa”

Meta opis: “Ta članek govori o koristih joge za sprostitev in zmanjševanje stresa. Nadaljujte z branjem, da izveste več.”

Članek: “10 nasvetov za boljši spanec”

Meta opis: “Ta članek ponuja 10 nasvetov za boljši spanec. Kliknite tukaj, da izveste več.”

Čemu se izogniti pri pisanju meta opisa

Kljub temu, da so meta opisi zelo pomembni, obstajajo nekatere stvari, ki se jim morate izogibati, ko pišete meta opise za svojo spletno stran. Predstavil vam bom nekaj napak, ki se jim morate izogniti pri pisanju meta opisa.

Prekratki ali predolgi meta opisi: Vaš meta opis mora biti v razponu od 150 do 160 znakov. Če bo kratek, ne boste mogli podati dovolj informacij o vsebini vaše strani. Če bo predolg, bo Google odrezal odvečne besede in meta opis bo videti nesmiselno.

Pisanje nejasnega ali neprivlačnega meta opisa: Meta opis naj bi bil privlačen in jasen. S svojim meta opisom morate pritegniti pozornost bralcev, ki iščejo podobne vsebine na spletu. Če ne bo jasen, bralci ne bodo vedeli, kaj pričakovati, in se ne bodo odločili klikniti na vašo stran.

Ponavljanje ključnih besed: Če prevečkrat uporabljate ključne besede v meta opisu, bo vaš opis videti nenaraven. Google bo zaznal manipulacijo in lahko vas kaznuje.

Neupoštevanje ciljne publike: Pri pisanju meta opisov morate razmišljati o svoji ciljni publiki. S tem se lahko spremeni ton pisanja ali pa bi to pomenilo, da bo dodajanje emoji-jev v meta opis pomenilo dvig CTR-ja.

Uporaba neprimerne vsebine: V vašem meta opisu se izogibajte uporabi neprimerne vsebine. To lahko vključuje spolno, rasno ali versko diskriminacijo. Takšna vsebina lahko povzroči negativne odzive in ima lahko resne posledice za vašo blagovno znamko.

Upoštevajte te napake in se jim izognite pri pisanju meta opisa. Če boste upoštevali te smernice, ste lahko mirni, da bo vaš meta opis pritegnil pozornost bralcev in pomagal pri rangiranju vaše spletne strani.

V katerem primeru vam lahko Google prepiše meta opis

Če meta opis ni napisan, Google običajno izbere del vsebine, ki se mu zdi najbolj ustrezen. Vendar pa se lahko v določenih primerih zgodi, da Google samodejno spremeni vaš meta opis, kar lahko vpliva na obisk vaše spletne strani.

Prvi primer, ko Google lahko prepiše vaš meta opis, je, če je vaš meta opis neustrezen ali nejasen. Če Google meni, da vaš meta opis ne ustrezno opisuje vaše vsebine, bo izbral drug del vaše strani, ki se mu zdi bolj primeren.

Drugi primer, ko lahko Google prepiše vaš meta opis, je, če uporabljate enak meta opis za več strani. Če imate na vaši spletni strani več strani z enakim meta opisom, lahko Google izbere drugačen meta opis, da bi bolje opisal posamezno stran.

Tretji primer, ko Google lahko prepiše vaš meta opis, je, če je vaš meta opis prekratek ali predolg. Google priporoča, da je dolžina meta opisa med 50 in 160 znaki. Jaz pa vam predalgam, da ga napišete med 150 in 160 znaki dolgega.

Če želite zagotoviti, da bo vaš meta opis prikazan v iskalnih rezultatih Google, upoštevajte priporočila za dolžino, vključite ključne besede, pišite jasno in natančno ter poskrbite, da je meta opis unikaten za vsako stran na vaši spletni strani.

H2: Ne pozabite, da je meta opis (poleg meta naslova) prvi tekst, ki ga iskalec prebere na spletnem iskalniku

Meta opis je prva stvar, ki jo iskalec vidi, ko med rezultati iskanja pride do vaše spletne strani. Na CTR ne vpliva samo pozicija na med rezultati iskanja ampak tudi optimalno napisan meta opis in meta naslov. Zato ne pozabite na pisanje kakovostnega in unikatnega meta opisa za vsako vsebino s katero želite rangirati na spletnih iskalnikih!

Povzetek

Upoštevajte sledeče in pripravljeni boste na pisanje nepremagljivih meta opisov:

Meta opis je povzetek vsebine spletne strani, ki se prikaže na iskalnikih, ko uporabnik izvede določeno iskanje.

Pisanje dobrega meta opisa lahko poveča vašo privlačnost med iskalci in izboljša vašo uvrstitev na iskalniku.

Meta opis naj bo kratek, jedrnat in vsebuje ključne besede, ki se nanašajo na vašo vsebino.

Meta opis ni direktni rangirni signal na Googlu, vendar lahko dober meta opis poveča količino klikov na vašo spletno stran in posledično izboljša njeno uvrstitev.

Najboljša dolžina meta opisa je med 150 in 160 znakov, vključno s presledki. To temo so povezeli v zapisu na Search Engine Journal.

Ključno je, da v meta opis vključite ključne besede, ki se nanašajo na vašo vsebino, in da napišete privlačen opis, ki bo uporabnikom pritegnil pozornost in jih spodbudil k kliku na vašo spletno stran.