Kaj je seo optimizacija spletnih strani? Osnove, ki jih morate razumeti, da boste dosegli prvo mesto na Googlu

SEO optimizacija spletnih strani je proces izboljšanja vidljivosti in rangiranja spletne strani na iskalnikih, kot je Google. SEO optimizacija vključuje uporabo različnih tehnik in strategij, ki pomagajo spletni strani pridobiti višje mesto na strani z rezultati iskanj.

seo-optimizacija-spletnih-strani-prvo-mesto-na-google

Zakaj SEO optimizacija in kako deluje?

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi se odločili za SEO optimizacijo vaše spletne strani. Tukaj so tri največji:

Kakovost prometa: Če je spletna stran dobro SEO optimizirana, jo bodo našli ljudje ljudje, ki iščejo informacije ali produkte, ki jih ponuja spletna stran. To pomeni, da bodo obiskovalci, ki bodo prišli na spletno stran, zelo verjetno zainteresirani za njeno vsebino in bodo bolj verjetno ostali na spletni strani in izvedli želeno akcijo, kot je nakup izdelka ali izpolnitev obrazca.

Targetiranje strank, ki že iščejo našo temo: SEO optimizacija omogoča ciljno usmerjenost in dostop do strank, ki že iščejo izdelke ali storitve, ki jih ponuja naša spletna stran. To pomeni, da je verjetnost, da se bo obiskovalec spletne strani spremenil v stranko, večja, saj je že ogret za našo storitev temo.

Prvo mesto na Google pobere 28% procentov klikov: Ko gre za iskanje na spletu, večina uporabnikov klikne le na prvo ali drugo mesto na strani z rezultati iskanj. Če je spletna stran dobro optimizirana, ima večje možnosti za doseganje teh prvih mest na strani z rezultati iskanj.

Po študiji podjetja Advanced Web Ranking iz leta 2021 prvi rezultat na Googlu prejme povprečno CTR 28,5%. Drugi in tretji rezultati prejmeta povprečni CTR 15,7% oz. 11%. Ko se pomikate po strani z rezultati iskanja, se CTR močno zmanjšuje.

Druga študija, ki jo je leta 2018 izvedlo podjetje Moz, je ugotovila, da prvi organski rezultat na Googlu prejme CTR 31,7%. Drugi in tretji rezultati prejmeta CTR 24,7% oz. 18,6%.

prvi-organiski-rezultat-na-google

Te študije kažejo, da je prvi rezultat na Googlu ključen za pridobivanje prometa na vašo spletno stran. Pomembno je imeti dobro strategijo SEO, da povečate vidnost svoje spletne strani na strani z rezultati iskanja in izboljšate svoje možnosti za višje uvrstitve.

Kako bi spletna optimizacija pomagala spletni trgovini, ki prodaja otroške hlače?

Že to, da govorimo o prodaji otroških hlače nam pove, da tukaj iskalci želijo opraviti nakup. Torej če bomo na iskalno besedo otroške hlače naredili produkt v spletni trgovini, ki bo rangiral na prvo mesto v iskalniku bomo lahko konkretno povečali prodajo. V Google v povprečju vsak mesec iskalci napišejo otroške hlače 90 krat. Torej če bomo s uspešno SEO optimizacijo svoj produkt dvignili na prvo mesto iskalnika lahko pričakujemo vsaj 28 klikov samo iz Googla.

seo-optimizacija-spletnih-strani-otroske-hlace-labi
seo-optimizacija-spletnih-strani-otroske-hlace-labi

Vrste SEO optimizacije

Ko gre za optimizacijo spletnih strani, obstajajo tri vrste SEO optimizacije: On-site, Off-site in Tehnična SEO optimizacija. Vse tri vrste so pomembne za izboljšanje položaja vaše spletne strani na iskalnikih in na nobeno od njih ne smete pozabiti preden začnete s postavitvijo spletne strani.

On-site SEO optimizacija se nanaša na optimizacijo vsebine in strukture vaše spletne strani. To vključuje uporabo ključnih besed v naslovih, meta opisih, URL-jih in vsebini spletnih strani. Pomembno je, da so ključne besede uporabljene naravno in smiselno, da bodo pomagale Googlu razumeti, o čem govori vaša spletna stran. Poleg tega je pomembno zagotoviti, da je vaša spletna stran hitra, mobilno prijazna in enostavna za navigacijo.

Off-site SEO optimizacija se nanaša na gradnjo povezav (backlinkov) iz drugih spletnih strani nazaj na vašo spletno stran. Backlinki so pomembni za izgradnjo avtoritete vaše spletne strani in za izboljšanje vašega položaja na strani z rezultati iskanja. Vendar pa je pomembno, da so backlinki naravni in relevantni ter da prihajajo iz kakovostnih spletnih strani.

Tehnična SEO optimizacija se nanaša na optimizacijo tehničnih elementov vaše spletne strani, ki lahko vplivajo na njeno uvrstitev na strani z rezultati iskanja. To vključuje uporabo SSL certifikata, ustrezno uporabo HTTP statusnih kod, optimizacijo slike, uporabo pravilne robots.txt datoteke in XML mape oz “site map” ter druge tehnične vidike vaše spletne strani.

Vse tri vrste SEO optimizacije so pomembne za uspešno optimizacijo vaše spletne strani. Pomembno je, da se osredotočite na vse tri vidike in da jih izvajate na ustrezen način. 

On site SEO optimizacija

On-site SEO optimizacija se nanaša na optimizacijo vsebine in strukture vaše spletne strani. Gre za optimizacijo elementov, ki se nahajajo na vaši spletni strani, kar vključuje naslove, meta opise, URL-je, vsebino in slike.

Ključni korak pri on-site SEO optimizaciji je uporaba ključnih besed na pravilen način. Ključne besede so besede, ki opisujejo temo vaše spletne strani in jih uporabniki vnašajo v iskalnikih. Z uporabo teh ključnih besed v naslovih, meta opisih, URL-jih in vsebini spletnih strani lahko pomagate Googlu razumeti, o čem govori vaša spletna stran. Seveda pa to ne pomeni, da spletno stran napolnimo s ključnimi besedami brez kakovostnega teksta. Vsekakor vedno imejte v mislih, da vsebino ustvarjate za bralca in ne za Googlove pajke.

Drugi pomemben vidik on-site SEO optimizacije je struktura vaše spletne strani. To vključuje enostavno navigacijo, kvalitetne slike, dobro oblikovanje besedila in uporabo notranjih povezav, ki povezujejo različne strani vaše spletne strani med seboj.

Na koncu je pomembno, da se posvetite tudi kvalitetni vsebini vaše spletne strani. Naj bo zanimiva, koristna in relevantna za vaše obiskovalce. S tem boste povečali verjetnost, da bodo uporabniki ostali na vaši spletni strani in jo delili z drugimi, kar lahko pozitivno vpliva na vašo uvrstitev na strani z rezultati iskanja.

Kaj bi lahko spremenili pri on site SEO optimizaciji spletne strani družinske fotografije?

Najprej je vsekakor najbolje pogledati če sta meta naslov in opis napisana tako, da sta privlačna za iskalce in za iskalnike. Nato pa sledi še pregled strani družinsko fotografiranje pri katerem moramo ugotoviti ali stran sledi namenu iskanja iskalcev. Potem pa moramo ustvariti bolj uporabno vsebino kot so jo ustvarili na spletnih straneh, ki trenutno rangirajo na prvih mestih v iskalnikih.

seo-optimizacija-druzinsko-fotografiranje

Off site SEO optimizacija

Off-site SEO optimizacija se nanaša na vse dejavnosti, ki jih izvajamo zunaj naše spletne strani, da bi izboljšali njen položaj na spletnih iskalnikih. To vključuje pridobivanje kakovostnih povratnih povezav (backlink) in deljenje vsebine na socialnih medijih.

Ena od najpomembnejših strategij off-site SEO optimizacije je pridobivanje kakovostnih povratnih povezav. Povezave, ki kažejo na vašo spletno stran, imajo velik vpliv na vašo uvrstitev na strani z rezultati iskanja. Če imate veliko kakovostnih povezav iz drugih spletnih strani, bo to signal za Google, da je vaša spletna stran pomembna in zaupanja vredna.

Pomembno je, da povezave prihajajo iz kakovostnih spletnih strani, ki so povezane s temo vaše spletne strani. Če na primer prodajate športno opremo, bodo povezave iz spletnih strani o športu boljše kot povezave iz spletnih strani o hrani.

Poleg pridobivanja povezav lahko off-site SEO optimizacija vključuje tudi deljenje vsebine na socialnih medijih. To vključuje objavljanje člankov, videoposnetkov, infografik in drugih vsebin, ki jih lahko delijo uporabniki na socialnih medijih. To bo povečalo ozaveščenost o vaši spletni strani in pritegnilo več organskega prometa.

Pomembno je tudi, da se vaša spletna stran oziroma brand omenja na drugih spletnih straneh, kot so direktoriji, portali, ocenjevalne strani in forumi. To lahko pomaga pri izgradnji vaše blagovne znamke in povečanju vaše spletne prisotnosti.

Off-site SEO optimizacija je ključnega pomena za uspešno optimizacijo vaše spletne strani. Z pridobivanjem kakovostnih povezav, deljenjem vsebine na socialnih medijih in povečanjem ozaveščenosti o vaši spletni strani na drugih spletnih straneh lahko izboljšate svoj položaj na spletnih iskalnikih in pritegnete več organskega prometa na svojo spletno stran.

Tehnična SEO optimizacija

Tehnična SEO optimizacija se nanaša na izboljšanje tehničnih vidikov vaše spletne strani, da bi dosegli boljšo uvrstitev v iskalnikih. Čeprav lahko vsebina spletnega mesta in off-site dejavnosti pomagajo pri izboljšanju vaše spletne strani, je pravilna tehnična SEO optimizacija pomembna za pravilno delovanje vaše spletne strani.

Tehnična SEO optimizacija vključuje več dejavnikov, med katerimi so:

Hitrost nalaganja strani: Hitrost nalaganja strani ima velik vpliv na uporabniško izkušnjo in uvrstitev vaše spletne strani v iskalnikih. Počasno nalaganje strani lahko negativno vpliva na vašo uvrstitev v iskalnikih in predvsem povzroči slabo uporabniško izkušnjo zaradi katere bo uporabnik zapustil spletno stran še preden bo našel kar je iskal.

Mobilna prijaznost: V današnjem času uporabniki vedno pogosteje dostopajo do spletnih strani preko mobilnih naprav, zato mora biti vaša spletna stran mobilno prijazna. Google in drugi iskalniki dajejo prednost mobilnim prijaznim spletnim stranem, kar pomeni, da boste z dobro mobilno optimizacijo dosegli boljše uvrstitve v iskalnikih. Sam opažam celo, da je na straneh za katere skrbim večji obisk iz mobilnih naprav kot iz računalnikov. To dostikrat lahk spremeni tudi format fotografij, ki jih nalagate na spletno stran, ker na telefonih gledamo zaslon v pokončnem formatu.

Struktura spletne strani: Pravilna struktura spletne strani lahko pripomore k boljši uvrstitvi vaše spletne strani v iskalnikih. To pomeni, da mora biti vaša spletna stran urejena v logične kategorije, z uporabo pravilnih URL naslovov in notranjih povezav, ki omogočajo lažje brskanje po spletni strani.

Sitemap: Sitemap je datoteka, ki vsebuje informacije o strukturi vaše spletne strani. Sitemap lahko pomaga iskalnikom pri indeksiranju vaše spletne strani in prikazovanju pravilnih rezultatov uporabnikom. Pravilno izdelana in urejena datoteka sitemap lahko pripomore k boljši uvrstitvi vaše spletne strani v iskalnikih.

Razlika med organskimi rezultati na Google in plačanimi oglasi

Ko iščete nekaj na Googlu, boste videli dve vrsti rezultatov. Prvi so organski rezultati, drugi pa plačani oglasi. Organski rezultati so spletne strani, ki jih je algoritem Googla določil kot najbolj relevantne za vašo poizvedbo. Medtem ko so plačani oglasi sponzorirani oglasi, za katere so podjetja plačala, da se pojavijo na vrhu strani z rezultati iskanja.

Organski rezultati so določeni s pomočjo kompleksnega algoritma Googla, ki upošteva na stotine dejavnikov, kot so relevantnost in kakovost vsebine spletne strani, avtoriteta spletnega mesta ter lokacija in zgodovina iskanja uporabnika. SEO optimizacija se nanaša na postopek izboljšanja možnosti vaše spletne strani, da se pojavi višje v organskih rezultatih iskanja z optimizacijo vaše vsebine, strukture in povezav v skladu z zahtevami Googlovega algoritma. Je pa Googlovo merilo še vedno, da prikazuje rezultate, ki jih iskalci želijo najti.

Plačani oglasi pa so oblika trženja na iskalnikih (SEM), pri kateri podjetja ponujajo za določene ključne besede in plačajo, da se njihovi oglasi prikažejo na vrhu strani z rezultati iskanja, ko nekdo vpiše te ključne besede. Čeprav plačani oglasi lahko hitro generirajo promet in konverzije, zahtevajo trajne naložbe in ne nujno izboljšajo vaših organskih rezultatov iskanja.

Na kratko, medtem ko lahko plačani oglasi vaši spletni strani zagotovijo takojšen dvig vidnosti in prometa, je SEO optimizacija dolgoročna strategija, ki pomaga vaši spletni strani, da se pojavi višje v organskih rezultatih iskanja, kar vodi v bolj trajnostni promet in rast poslovanja.

Ali lahko SEO optimizacija pomaga mojem podjetju?

SEO optimizacija spletne strani je ključni proces za povečanje vidljivosti in prometa vašega podjetja na spletu. S pomočjo optimizacije lahko vaša spletna stran doseže boljše mesto na seznamih iskalnikov, kot je Google. To pa pomeni, da boste pridobili več obiska in posledično tudi več prodaje. Za majhna podjetja je SEO optimizacija še posebej pomembna, saj omogoča večjo konkurenčnost na trgu. Tudi z omejenim marketinškim proračunom lahko dosežete boljše rezultate, če investirate v optimizacijo svoje spletne strani.

Poleg tega je SEO proces dolgoročna strategija, ki vam bo omogočila stabilno rast in pridobivanje novih strank tudi v prihodnosti. Zato je vsekakor vredno vložiti čas in trud v SEO optimizacijo svoje spletne strani ter si zagotoviti dolgoročni uspeh vašega podjetja.

Povzetek

– SEO optimizacija spletnih strani izboljša vidljivost in rangiranje na iskalnikih, kot je Google

– Trije največji razlogi za SEO optimizacijo so kakovost prometa, targetiranje strank, ki že iščejo vašo temo, in pridobivanje prvih mest na strani z rezultati iskanj

– Po raziskavi na spletni strani Moz prvi rezultat na Googlu prejme 28,5% povprečnega CTR-ja, drugi in tretji rezultat pa prejmeta 15,7% oz. 11% CTR-ja

– Obstajajo tri vrste SEO optimizacije: On-site, Off-site in Tehnična SEO optimizacija

– On-site SEO optimizacija se nanaša na optimizacijo vsebine in strukture vaše spletne strani

– Off-site SEO optimizacija se nanaša na gradnjo povezav (backlinkov) iz drugih spletnih strani nazaj na vašo spletno stran

– Tehnična SEO optimizacija se nanaša na izboljšanje tehničnih vidikov vaše spletne strani, kot so hitrost nalaganja, varnost in mobilno prijaznost.

– Plačani oglasi vam lahko zagotovijo hitre rezultate nikakor pa vam ne morejo zagotoviti konstantnih in predvsem dolgotrajnih rezultatov kot je to primeri pri SEO optimizaciji vaše spletne strani.

seo-optimizacija-spletnih-strani-za-prvo-pozicijo-na-google
seo-optimizacija-spletnih-strani-za-prvo-pozicijo-na-google