Kaj so povratne povezave?

Povratne povezave ali po angleško backlik so hyperlinki, ki iz določene spletne strani s pomočjo sidernega teksta peljejo na drugo spletno stran. Povratne povezave lahko nastanejo organsko, lahko so zmanipulirane ali pa nastanejo po dogovoru med lastniki spletnih strani. Odgovor na vprašanje kaj so povratne povezave boste dobili v spodnjem članku.

kaj-so-povratne-povezave
kaj-so-povratne-povezave

Definicija povratnih povezav

Povratne povezave, znane tudi kot backlinki, so povezave na drugih spletnih straneh, ki kažejo nazaj na vašo spletno stran. To pomeni, da drugi ljudje na svojih spletnih straneh postavljajo povezave, ki vodijo do vaše spletne strani. Te povezave so pomembne, saj lahko pomagajo izboljšati vidnost in rang vaše spletne strani v spletnih iskalnikih, kot je na primer Google. Če ima vaša spletna stran veliko kakovostnih povratnih povezav, se bo ta verjetno pojavljala višje v rezultatih iskanja, kar pomeni, da bo več ljudi obiskalo vašo spletno stran.

Kako delujejo povratne povezave?

Povratne povezave delujejo tako, da povežejo dve spletne strani in omogočajo prehajanje obiskovalcev in spletnih robotov, ki indeksirajo vsebino spletne strani. Ko določena spletna stran napiše povezavo na vašo spletno stran, to pomeni, da ta spletna stran priporoča vašo vsebino kot relevantno in kakovostno za svoje bralce. Spletni iskalniki uporabljajo število in kakovost povratnih povezav kot eden od dejavnikov, ki vplivajo na rangiranje spletne strani v rezultatih iskanja.

Če ima vaša spletna stran veliko kakovostnih povratnih povezav, se bo ta verjetno pojavljala višje v rezultatih iskanja, saj Google in drugi spletni iskalniki to razumejo kot pozitiven signal. To govori, da je vaša spletna stran pomembna in relevantna za uporabnike interneta. Vendar pa je pomembno, da so povratne povezave kakovostne in povezane z temo vaše spletne strani. Slabe povratne povezave (npr. povezave z nizko kakovostnimi ali spammy spletnimi stranmi) lahko škodujejo vašemu rangiranju in ugledu spletne strani.

povratna-povezava-grafika
povratna-povezava-grafika

Zakaj so povratne povezave pomembne za optimizacijo spletnih strani?

Povratne povezave so pomembne za optimizacijo spletnih strani iz večih razlogov:

– Povečujejo vidnost in rangiranje spletne strani: Če ima vaša spletna stran veliko kakovostnih povratnih povezav, se bo ta verjetno pojavljala višje v spletnih iskalnikih, kar lahko poveča obisk in vidnost vaše spletne strani.

– Izboljšujejo avtoriteto spletne strani: Spletni iskalniki upoštevajo število in kakovost povratnih povezav kot eden od dejavnikov, ki vplivajo na avtoriteto in ugled spletne strani.

– Pomagajo pri indeksiranju spletne strani: Povratne povezave lahko pomagajo spletnim robotom, da lažje najdejo in indeksirajo vsebino vaše spletne strani.

– Povečujejo promet na spletni strani: Če je vaša spletna stran visoko rangirana v spletnih iskalnikih zaradi kakovostnih povratnih povezav, bodo ljudje lažje našli vašo spletno stran in se nanjo preusmerili.

– Izboljšujejo ugled in zaupanje: Če imate veliko kakovostnih povratnih povezav, se lahko vaša spletna stran šteje za zanesljivo in avtoritativno, kar lahko izboljša ugled in zaupanje vaše blagovne znamke ali podjetja.

Vendar pa je pomembno, da se osredotočite na kakovost, ne pa na količino povratnih povezav. Povratne povezave morajo biti relevantne za vašo vsebino, pridobljene na etičen način, brez manipuliranja in ustrezno razporejene po spletnih straneh.

Primer kakovostne in slabe povratne povezave za blagovno znamko LABI otroška oblačila

Primer kakovostne povratne povezave za spletno stran “LABI otroške hlače” bi lahko bil povezava z neodvisne otroške modne revije, ki ocenjuje in priporoča oblačila za otroke. Ta povezava bi bila relevantna za vsebino spletnega mesta LABI otroške hlače” in bi jo lahko uporabniki, ki brskajo po otroški modi, razumeli kot koristno in verodostojno.

kaj-so-povratne-povezave-primer-kakovostne-povratne-povezave
kaj-so-povratne-povezave-primer-kakovostne-povratne-povezave

Primer slabe povratne povezave za spletno stran “LABI otroške hlače” bi lahko bil povezava z nekatero stranjo, ki se ukvarja s prodajo brezplačnih izdelkov ali vsebin na spletni strani, ki nimajo nobene povezave s kakovostjo otroških oblačil. Ta povezava bi bila neprimerna, saj ne bi bila povezana z vsebino spletnega mesta “LABI otroške hlače” in bi lahko celo zmanjšala njeno avtoriteto in ugled.

Vrste povratnih povezav

Naravne povratne povezave

Naravne povratne povezave so tiste povezave, ki jih prejmete brez aktivnega iskanja in posredovanja. Te povezave se zgodijo zaradi kakovostne vsebine na vaši spletni strani, ki jo drugi viri prepoznajo in delijo s svojimi bralci ali obiskovalci.

Te povezave so pomembne za optimizacijo spletnih strani, saj kažejo na avtoriteto in kakovost vaše spletne vsebine, kar lahko izboljša vašo uvrstitev na spletnih iskalnikih. Umetne povratne povezave, ki jih ustvarjate s plačevanjem ali ustvarjanjem lažnih profilov, so lahko škodljive in lahko vodijo do kaznovanja s strani spletnih iskalnikov.

Dobra praksa za povratno povezavo na sidrno besedo “družinski fotograf” bi bila povezava iz avtoritativne spletne strani, ki se ukvarja s temo družinskih fotografij ali fotografov. Na primer, spletna stran, ki ponuja nasvete za pripravo na družinsko fotografiranje ali ponuja ocene družinskih fotografov v določeni regiji, bi lahko bila primerna izbira za povratno povezavo.

Umetne povratne povezave

Umetne povratne povezave so ustvarjene z namenom izboljšanja uvrstitve spletnih strani v spletnih iskalnikih, vendar niso posledica organskega procesa. Te povezave so običajno ustvarjene s strategijami, kot so plačevanje za povezave, uporaba lažnih spletnih strani ali ustvarjanje vsebine samo z namenom pridobivanja povezav.

Umetne povratne povezave so lahko škodljive za optimizacijo spletnih strani, saj jih spletni iskalniki, kot je Google, prepoznajo kot poskus manipuliranja z uvrstitvijo spletnih strani in jih kaznujejo. Te kazni lahko vodijo do zmanjšanja uvrstitve vaše spletne strani ali celo do njene izključitve iz iskalnih rezultatov.

Zato je pomembno, da se osredotočite na ustvarjanje kakovostne vsebine, ki bo privabila naravne povratne povezave, namesto ustvarjanja umetnih povratnih povezav. Če želite pridobiti povezave, lahko uporabite možnosti, kot so:

– pisanje gostujočih objav

– uporaba družbenih medijev 

– promocija vsebine na spletnih forumih

Dofollow in nofollow povratne povezave

Dofollow povezave so povezave, ki jih spletni iskalniki sledijo in upoštevajo pri določanju uvrstitve spletnih strani v iskalnikih.

Nofollow povezave pa so povezave, ki jih spletni iskalniki ne upoštevajo in zato ne prispevajo k uvrstitvi strani v iskalniku.

Dofollow povezave imajo večji vpliv na SEO (optimizacijo spletnih strani) kot nofollow povezave. Nofollow povezave se običajno uporabljajo za povezave na zunanje vire, kot so oglaševalci ali nepovezane vsebine.

Kaj so “broken” povratne povezave?

“Broken” povratne povezave so povezave, ki kažejo na vašo spletno stran, vendar vodijo do strani, ki ne obstaja več ali vsebuje napako 404. Te povezave so običajno posledica premaknjene ali izbrisane strani ali spremenjenih URL naslovov, zaradi česar so postale neveljavne.

“Broken” povezave so lahko škodljive za SEO, saj lahko zmanjšajo kakovost in avtoriteto vaše spletne strani. Spletni iskalniki namreč nagrajujejo spletne strani, ki imajo kakovostne in ustrezne povezave, saj to kaže na njihovo relevantnost in pomembnost.

Zato je pomembno, da redno preverjate in popravljate broken povezave na vaši spletni strani. To lahko storite z orodji za SEO analizo ali preprosto pregledovanjem povezav na vaši spletni strani. Popravljanje “broken” povezav bo izboljšalo kakovost vaše spletne strani zaradi česar bodo obiskovalci dlje časa ostali na njej. Zato pa jo bodo tudi spletni iskalniki nagradili z višjo uvrstitvjio.

Kaj je link building?

Link building je proces pridobivanja kakovostnih in relevantnih povezav na drugih spletnih straneh, ki kažejo na vašo spletno stran. Namen link buildinga je izboljšati avtoriteto in uvrstitev vaše spletne strani.

Link building se izvaja na različne načine, na primer z ustvarjanjem kakovostnih vsebin, ki bodo pritegnile pozornost drugih spletnih strani in privedle do povezav na vašo spletno stran. Lahko pa tudi aktivno iščete možnosti za pridobivanje povezav z ustvarjanjem gostujočih vsebin na drugih spletnih straneh, izmenjavo povezav z drugimi spletnimi stranmi ali uporabo direktorijev in socialnih medijev.

Kaj so “anchor texts” in kako vplivajo na SEO?

“Anchor texts” ali “sidrna besedila” so besedila, ki so uporabljena za ustvarjanje hiperpovezav na spletni strani. Sidrna besedila so vidna besedila, na katera lahko kliknete in ki vas preusmerijo na drugo spletno stran ali drugo mesto na isti spletni strani.

Sidrna besedila so pomemben element SEO optimizacije, saj vplivajo na ustreznost in pomembnost vaše spletne strani za določene ključne besede. Uporaba ustrezne sidrne besede v povezavi lahko izboljša uvrstitev vaše spletne strani za to ključno besedo v spletnih iskalnikih.

Vendar pa je pomembno, da se pri izbiri sidrnih besed izogibate prekomerni uporabi ene same ključne besede, saj lahko to škoduje vaši uvrstitvi v spletnih iskalnikih. Namesto tega uporabite različne sidrne besede, ki so povezane z vašo vsebino, in ustvarite naravno in uravnoteženo povezavno strukturo na vaši spletni strani.

Primer sidrnih besedil za kategorijo produktov otroške kratke hlače:

Sidrno besedilo za povratne povezave na kategorijo otroških kratkih hlač bi bilo najbolje, da vsebuje ključno besedo, ki najbolj natančno opiše kategorijo. Za to kategorijo bi lahko uporabili naslednja sidrna besedila:

  • Kratke hlače za otroke
  • Poletne otroške kratke hlače
  • Najnovejše otroške kratke hlače
  • Barvite otroške kratke hlače

Priporočljivo je, da uporabljate različne variacije sidrnih besedil, da se izognete prekomerni uporabi istih ključnih besed, ki bi lahko vodile do negativnih učinkov na vaše pozicioniranje v iskalnih rezultatih.

Kako preveriti kakovost povratnih povezav?

Preverjanje kakovosti povratnih povezav je pomemben korak pri optimizaciji spletne strani, saj tako veste ali boste dobili povezavo iz strani, ki jo ima Google za avtoriteto ali pa iz ne cenjene strani. Obstaja več orodij, ki jih lahko uporabite za preverjanje kakovosti povratnih povezav. Nekatera izmed najbolj priljubljenih orodij vključujejo:

Moz Link Explorer – to orodje vam omogoča, da preverite kakovost in količino povratnih povezav, ki kažejo na vašo spletno stran. Prav tako vam omogoča, da preverite ustreznost in avtoriteto spletnih strani, ki s povezavami kažejo do vaše spletne strani.

Ahrefs – ima podobne možnosti kot Moz link explorer le na svoj način. Izberite orodje, ki vam najbolj ustreza.

Pri preverjanju kakovosti povratnih povezav je pomembno, da upoštevate nekaj ključnih dejavnikov, kot so avtoriteta domene (domain authority) in avtoriteta strani (page authority) .

Kaj je “Domain Authority” in “Page Authority”?

Avtoriteta domene (Domain Authority) in avtoriteta strani (Page Authority) sta metriki, ki jih uporabljajo SEO orodja za ocenjevanje stopnje zaupanja določene spletne strani.

Avtoriteta domene (Domain Authority) je metrika, ki ocenjuje kakovost in moč celotne domene. Ocenjuje se na lestvici od 1 do 100, pri čemer višje številke predstavljajo večjo moč in avtoriteto domene.

Avtoriteta strani (Page Authority) pa je metrika, ki ocenjuje moč in kakovost posamezne strani spletne strani. Tudi ta metrika se ocenjuje na lestvici od 1 do 100, pri čemer višje številke predstavljajo večjo moč in avtoriteto strani.

Obe metriki sta pomembni pri SEO optimizaciji spletnih strani, saj vam lahko pomagata pri prepoznavanju najbolj pomembnih in vplivnih spletnih strani za gradnjo povratnih povezav. Je pa treba upoštevati, da te metrike niso edini dejavniki, ki vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani v spletnih iskalnikih, zato jih je treba uporabljati skupaj z drugimi analitičnimi orodji in metodami.

mozbar
mozbar

Povzetek

Povzetek lahko napišem v dveh pomembnih temah za pozanvanje povratnih povezav:

– Povratne povezave ali backlinki so eden od ključnih faktorjev za izboljšanje vidnosti in uvrstitev spletne strani v spletnih iskalnikih. Omogočajo prehod obiskovalcev in spletnih robotov med dvema spletnima stranema ter jih uporabljajo kot pozitiven signal za ocenjevanje kakovosti in relevantnosti vsebine spletne strani.

– Za gradnjo kakovostnih povratnih povezav je pomembno, da so povezave povezane z vsebino spletne strani, ki jih priporoča. Pomembno je tudi, da vsebujejo ustrezne sidrne besede in da so naravne. Prav tako je pomembno, da se izogibate slabim povratnim povezavam, ki lahko škodijo uvrstitvi spletne strani in njenemu ugledu.