Fotografska oprema, ki jo imam na vsaki poroki

Fotografska oprema, ki je zame nepogrešljiv del fotografiranja vsake poroke se stisne v eno fotografsko torbo. Z leti sem se odločil, da moram čim manj energije posvečati nošenju nepotrebne, dostikrat tudi drage, opreme, ki ne doda dosti mojemu stilu fotografiranja.

Jaz fotografiram dokumentarno, po občutku, odvisno od dneva, poročnega para, svatov, lokacije in samega občutka. Ne morem, da ne bi dal delček sebe v vsako končano poročno galerijo in to se mi zdi prav. Ravno zaradi tega me poročni pari izberejo, ker vedo da bodo dobili unikaten izdelek. Galerijo, ki bo osebna narejena z občutkom in navdihom, ki sem ga dobil na njun poročni dan.

Za vse zgoraj napisano je zame potreben en fotoaparat in en objektiv. Znamka in tehnologija fotoaparata je čisto nepomembna objektiv pa vsekakor 50mm. To je objektiv, ki meni vedno ponuja popolno oddaljenost od subjekta, da ne spreminjam dogodka in da sem še vseeno del njega. Seveda zaradi neponovljivosti poroke nikakor ne fotografiram samo z enim aparatom in enim objektivom. Vedno imam s seboj dva fotoaparata in vsaj tri objektive. O tem katera znamka in modeli pa to so pa v naslednjih poglavjih.

Omenil bi še da se lotim tudi fotografiranja družine in ostalih fotografiranj na enak način. Vedno stremim k temu, da naročnikom ponudim nekaj unikatnega in nekaj kar pri drugih fotografih ne bodo dobili.

Fotoaparati, ki so že desetletje nepogrešljivi v moji fotografski torbi

Kar čudno se mi zdi, ko napišem že desetletje. Pa je čisto res. Že celo desetletje fotografiram z Nikonom D750. Nekaj časa po tem, ko sem kupil prvega sem si zaradi prilagoditve stila fotografiranja kupil še drugega.

nikon-d-750

Nekako sem vedno bil “ziheraš”. Tako, da sem na porokah vedno čutil nekaj straha v malih možganih zato, ker dejansko nisem imel rezervnega fotoaparata. Sedaj imam Hold fast pas za dva fotoaparata in na vsaki strani z mene visi en Nikon D750. Moram priznati, da sem navdušen nad to kombinacijo. Ne glede na to, da imam predvsem zaradi teže že nekaj časa željo zamenjati sistem za brezzrcalnega. Se kar ne morem ločiti od svoje trenutne kombinacije, ki mi ponuja vse kar potrebujem, da vedno znova ustvarjam poročne galerije, ki osrečujejo pare. Predvsem sem navdušen nad obdelovanjem fotografij. V tem delu sem se toliko navadi na ta sistem, da se kar ne morem posloviti od njega.

S svojima Nikonoma sem fotografiral že vsaj dvesto porok. Bil sem na toliko poročnih lokacijah po Sloveniji in spoznal toliko poročnih parov. Vse od obale do prekmurja. V tem času sem spoznal ene meni najljubših poročnih lokacij. Recimo Galerija Okusov v savinjski, Tri Lučke pri Krškem in poroka na gradu Otočec, ki me je res navdušil!

Že od začetka študija fotografije, ko sem se naučil tudi analogne fotografije, pa je z menoj vedno tudi analogni fotoaparat. Nad analognimi fotografijami pa sem osebno navdušen. Ne znam povedati zakaj ampak jih dojemam popolnoma drugače kot digitalne. Njihova neponovljivost in popolnost me vedno znova navdušujeta. Ko skeniram analogni film se vedno znova počutim kot na božično jutro.

Samo fotoaparati pa seveda niso čisto nič koristni če na njih ne nataknem objektivov. V naslednjem odstavku pa predstavim meni najljubše objektive.

Objektivi s katerimi sem ustvaril tudi svoje najbolj znane fotografije

Če so fotoaparati tisti na katere sem se navadil je moja sveta trojica objektivov zvestobo le še poglobila. Po začetnih letih iskanja in lovljenja svojega stila sem pred šestimi leti ugotovil, da mi najbolj odgovarja fotografiranje z objektivi fiksnih goriščnic. Po tem pa sem le še primerjal karakteristike, ki so meni pomembne. Ostrina je kar med prvimi željami zame, ko iščem nov objektiv. Takoj zatem pa mi je bil pomemben stil podobe, ki nastane z objektivom določene znamke. Seveda pa je tudi cena tiska, ki je pomagala pri izbiri. Odločil sem se za ART serijo Sigme.

Kupil pa sem si tri objektive, ki so zame ključna fotografska oprema na poroki. Najprej sem se odločil za 50mm f1.4 nad katerim sem navdušen in je na enem aparatu vsaj 90% časa. Kot sem že v prejšnjem odstavku pisal mi je 50mm pisan na kožo. Z njim se vključim v družbo, ki jo fotografiram in v tem pomenu mi je fotografska oprema zelo pomembna. Še bolj kot ostrina in ostale karakteristike določenega objektiva. 

Za tem pa sem se odločil še za dva objektiva, ki vsak pokrivata svoj spekter meni nujnih fotografij. 24mm f1.4 mi je pri srcu pri tem, ko želim prikazati poročno lokacijo ali samo velikost prostora. Ob tem pa z njim rad fotografiram tudi osebe ampak v določeni situaciji oziroma postavitvi. V primeru če je center zanimanja na sredini in je okoli njega ogromno dogajanja. Takrat z 24mm objektivom rad stopim res blizu svojega glavnega subjekta in ga tako res “povečam” in mu podelim osrednjo vlogo v kadru.

Tretji pa je portretni velikan 85mm f.14. To je res težek objektiv ampak se ga splača nositi s seboj, ker so portretne fotografije, ki jih ustvarim z njim res unikatne. Ravno unikatnost pa je tisto kar danes iščemo. Pa naj bo to pri fotografijah, tekstih, videu ali pa unikatnih otroških oblačilih!

Še dva namenska objektiva

Na poroki sta v moji fotografski torbi vedno tudi dva bolj namenska objektiva. Sigma 105mm makro je objektiv, ki ga uporabljam za fotografiranje poročnih detajlov, prstanov in dostikrat tudi za fotografiranje hrane.

Redko ampak včasih pa tudi pride prav fisheye objektiv Tamron 16mm – 28mm. Z njim včasih zajamem veličastnost poročne lokacije ali narave kjer se poroka dogaja.

Dodatna fotografska oprema, ki vsako poroko naredi unikatno in izjemno

Dodatna fotografska oprema, ki res naredi vsako poroko unikatno pa ni nujno samo fotografska. Pod to dodatno opremo sam recimo štejem bliskavice brez katerih si ne predstavljam fotografiranja poročne zabave. Poleg teh pa v takšno opremo štejem tudi bakrene cevi, mobilni telefon, ogledalo, steklene piramide, razne filtre za objektive, prskalice, dimne bakle in še in še. Vsak od teh dodatkov ima možnosti uporabe, ki ob nastali fotografiji navdušijo poročne pare. Torej fotografska oprema je pomembna ampak iznajdljivost pri uporabi dodatkov pa ravno tako. Nekateri pari si želijo preprostih fotografij drugi pa si želijo vse vse možne posebne efekte. Sam sem rad pripravljen na vse in zato vsakemu paru ponudim vse in njima prepustim odločitev o tem koliko časa si bosta vzela za fotografiranje in kakšne individualne poročne fotografije si želita.

Res pa je, da to temo načnem že na sestanku pred poroko. Ker sem rad čim bolj pripravljen rad svetujem poročnim parom glede vsega kar jima bo lahko pomagalo. In če bosta recimo rekla, da si želita fotografije z dolgo ekspozicijo in da bi nekaj napisali za njima z prskalicami se bom na to pripravil. Če bo pa ta poroka pozno jeseni ali pa celo pozimi pa bom pripravil tudi njiju. Takšno fotografijo moram narediti, ko je tema torej bo potrebno biti zunaj ko bo že mrzlo. Zato ju opomnim, da poskrbita za vse, ki bodo na fotografiji. Za topla oblačila, za otroške kape če bodo otroci zraven, za vse kar bo zagotavljalo, da bo vsem prijetno, ko bomo fotografirali.

Na blogu v kategoriji nasveti in izkušnje boste našli še več praktičnih nasvetov iz moje fotografske kariere.