Sigma 85mm F1.4 ART – PORTRETNI VELIKAN

PLUSI

 • svetlobno močen objektiv
 • eden najboljših portretnih objektivov
 • kvaliteta slike
 • kvaliteten objektiv
 • lep boke
 • dober avto fokus
 • zmerna cena

MINUSI

 • teža

Sigma je z ART serijo objektivov naredila velik preskok v kakovosti in uporabnosti svojih objektivov. Vsi ART objektivi so v večni kovinski kar seveda doda k kvaliteti in na žalost tudi k teži. Ravno teža in preveč pogosto kalibriranje pa sta edini negativni točki pri uporabi tega objektiva. Avto fokus je odličen v skoraj vseh situacijah. Kvaliteta slike, ostrina in boke pa so res izjemni. Sploh boke in barve, ki jih ta objektiv naredi so res unikatne in zato je ART mogoče res pravi naziv! Sam bi rekel, da je Sigma 85mm F1.4 nujna fotografska oprema vsakega fotografa, ki uživa v portretiranju!

Svoje mnenje podajam po letih fotografiranja na več področjih. Kot poročni fotograf sem fotografiral že več kot 200 porok in v zadnjih štirih letih na porokah uporabljam zgolj objektive s fiksno goriščnico. Zakaj sem jaz izbral Sigmo 85mm ART?

V naslednjih odstavkih bom v svojih izkušnjah razložil zakaj mi je Sigma 85mm F1.4 ART res prirasla k srcu. Še pred tem pa nekaj osnovnih podatkov.

Osnovni tehnični podatki o Sigmi 85mm F1.4 ART

Najbolje, da test začnem s čisto osnovnimi podatki o tem izjemnem objektivu.

 • Maksimalna zaslonka: F1.4
 • Minimalna zaslonka: F16
 • Goriščnica: 85mm
 • Kot, ki ga objektiv zajame: 28.6°
 • Velikost filtra: 86mm
 • Teža: 1215g

Takoj na prvi pogled je jasno, da to ni kakšen mini in lahek objektiv, ki bi bil primeren za potovanja. Je pa to vsekakor popoln objektiv za vsakogar, ki si v svoji fotografski opremi želi popoln objektiv za portretno fotografijo! Pa ne samo to. Poleg tega, da je to objektiv, ki ima zelo všečen boke, ima tudi hiter avtofokus. Še največja prednost pa je njegova ostrina, ki je res izjemna!

85mm goriščnica pa ne pomeni le dobrega zooma, kot bi mogoče kakšen začetnik rekel. Jaz osebno tukaj vidim tri prednosti:

 • ni popačenja, ki se pojavi pri širšem kotu
 • izolacija subjekta
 • kompresira oziroma splošči podobo (preberi več)

Je pa res, da tudi pri Sigmi 85mm F1.4 ART ni vse popolno oziroma so plusi in so minusi. Spodaj bom po svojih izkušnjah opisal le te in vam ob tem povedal, kje jaz najraje uporabljam ta objektiv!

Moje izkušnje

Poleg osnovnih podatkov o objektivu se mi zdijo podatki iz “terena” še bolj pomembni. Te podatke lahko podam le na podlagi svojih izkušenj in so seveda subjektivni. Nekateri imamo raje objektive z daljšo goriščnico spet drugi tiste, ki so s širšo. Nekaterim je pomembna velikost in teža objektiva spet drugim hitrost avto fokusa ali kvaliteta slike. Vsekakor pa menim, da boste več izvedeli iz mojih mnenj iz dejanske uporabe objektiva kot pa samo iz podatkov navedenih pri proizvajalcu! To so moje izkušnje pri uporabi objektiva Sigma 85mm F1.4 ART.

BARVE

Barve pri tem objektivu so izjemne. Jaz ga večinoma uporabljam na Nikonu D750 in za namen ter obdelavo, ki jo jaz pričakujem je to popoln objektiv.

Kar nekaj časa je trajalo, da sem ugotovil zakaj pri fotografiranjih na katerih sem uporabil enak fotoaparat z različnimi znamkami objektivov nisem nikakor mogel doseči enake obdelave. Sedaj mi je jasno zakaj. Ko uporabljam celotno floto svojih Sigma ART objektivov (poleg 85mm še Sigma ART 24mm F1.4 in Sigma ART 50mm F1.4) vedno dosegam enake rezultate.

druzinsko-fotografiranje

Pri porokah in družinskih fotografiranjih se lahko prilagodim vsaki stranki in obdelam fotografije na način kakršen jim je všeč.

Prav tako pa lahko tudi pri fotografiranju hrane poskrbim za pravo prezentacijo barv. Podoben resničen prikaz barv je dostikrat pomemben tudi pri fotografiranju za določeno znamko.

fotografija hrane

BOKE

Tudi boke, ki ga izriše ta objektiv je zelo privlačen. Sploh pri čisto odprti zaslonki Sigma 85mm 1.4 ART izriše boke, ki ga niti en drug objektiv ne prikaže! To je zelo hvaležna lastnost, ki lepo poudari nočne fotografije, kot tudi portrete!

IZOLACIJA SUBJEKTA

Subjekt lahko v kadru izoliramo oziroma postavimo v prvi plan na več načinov. To lahko storimo z barvami, svetlobo, kadriranjem in seveda tudi z goriščno razdaljo, ki jo izberemo. Recimo 85mm objektiv nam omogoča, da zaradi ozkega kota fotografiranja izberemo le tisti del ozadja, ki ne bo moteč. Tako pa seveda bolj poudarimo glavni subjekt fotografiranja.

Takšne izbire z bolj širokokotnim objektivom seveda nimamo. Če bi vam pokazal spodnji kader s 24mm objektivom bi na vsaki strani videli še luči, barke, ljudi, itd…

Izolacija subjekta je pomembna tudi pri fotografiranju izdelkov. Velikokrat jih želimo prikazati v njihovem naravnem okolju ne želimo pa, da bi okolica prevzela pozornost. Zato lahko z daljšo goriščnico in bolj odprto zaslonko poskrbimo, da fokus ostane na fotografiranem izdelku!

AVTO FOKUS

Sigma 85mm F1.4 ART ima zelo sodoben avto fokus sistem. Njegova hitrost je za fotografa kot sem jaz, ki ne fotografira športa, odlična. Včasih, ko sem še fotografiral šport bi verjetno res bil malce bolj kritičen. Je pa res tudi, da za večino športov že goriščnica 85mm ni zadostna!

Kakorkoli že se avto fokus v manjših premikih zgodi zelo hitro! Le pri celotnem pomiku iz neskončnosti na bližnji fokus zna včasih trajati malce dlje.

TEŽA

Teža pa je vsekakor najslabša lastnost tega objektiva. No na koncu koncev pa noben objektiv z goriščnico 85mm in zaslonko F1.4 ni ravno lahek. Pa še vseeno je Nikonov kar pol lažji od Sigminega in to je res velika razlika.

Ravno zato se je meni kdaj že zgodilo, da sem namesto tega objektiva kje, ko je bilo dosti svetlo uporabljal kar Sigmo 105mm MACRO. Izključno zaradi tega ker je dosti lažja. To se mi je dogajalo predvsem na kakšnih res dolgih porokah. Ko se pa po nekaj urah že res pozna ta razlika v teži.

DODATNO

Drugi največji minus poleg teže pa je to, da jaz moram svojo Sigmo 85mm F1.4 ART kar redno kalibrirati če želim, da avto fokus natančno zadane točko ostrenja.
Prej sem uporabljal Nikonove objektive in pri njih tega nisem bil navajen. Je pa res, da ko ga pa enkrat pravilno nastaviš je pa neprekosljivo oster!

CENA

Cena je tudi en od faktorjev zakaj se dosti fotografov odloča za Sigmino verzijo tega portretnega velikana. Na dan ko pišem ta zapis je razlika v ceni cca. 500€ v plus Sigme proti Nikonu. Oziroma če povem drugače je Nikonov 85mm objektiv z zaslonko F1.4 skoraj pol dražji od Sigmine verzije.

Če sledite povezavi do testov fotografske opreme lahko preberete več testov in ocen različne fotografske oprem