Slikanje poroke

Za vas pišem poročni fotograf Goran VK wedding. Slikanje poroke je zame užitek in ravno zato, ker je to delo v katerem uživam lahko z njim razveselim toliko poročnih parov.

slikanje-poroke-porocni-fotograf-goranvk-wedding

Poročni fotograf mora biti zaupanja vredna oseba, ki se ne ustraši izzivov in uživa v kreativnem izražanju. Sam se za vsako slikanje temeljito pripravim in poskušam narediti tudi B načrte za tiste dele poročnega dne za katere vem, da lahko na njih vpliva vreme ali kaj podobnega. Vse to zato, da sem na poročni dan sproščen in pripravljen na slikanje. Vse, da lahko poročnemu paru ponudim poročno galerijo s katero bosta navdušena!

Veliko, dela opravim že pred poroko. Vsekakor čez vsa sporočila in predvsem čez srečanja v živo poskusim ugotoviti kaj si par želi in jima predlagati kako bomo to dosegli. Tudi naš čas poskušam kar se da dobro optimizirati. Zavedam se, da si par želi na svoji poroki uživati s svojimi svati in se jim posvetiti. Zato se potrudim in slikanje poroke načrtujem tako, da se nevesta in ženin fotografirata takrat, ko svati imajo kaj za početi. Ali je to med menjavanjem lokacij, ko se mi lahko že skoraj poslikamo dokler svati šele dobro parkirajo in zlezejo iz avtomobilov. Ali je to v času, ko svati po sedežnem redu ugotavljajo kje je njihovo mesto. Ko to povežemo z nekaj kanapejčki pred vhodom v restavracijo imamo mi vsekakor 20 do 30 minut časa za fotografiranje.

Tako vedno parom ponudim tudi možnost slikanja na večih lokacijah skozi poročni dan. Seveda pa čez celoten dan uporabljam fotografsko opremo kateri zaupam. V nadaljevanju bom na kratko predstavil še opremo, ki je odlična za slikanje opreme.

Fotografska oprema, ki jo uporabljam za slikanje poroke

Slikanje poroke je specifično. Naporno je zaradi dolžine in zaradi zavedanja, da je to neponovljiv dogodek. Vsekakor se je potrebno zavedati, da nas poročni pari najamejo za slikanje zato, ker smo boljši kot amaterski fotografi. V to sodi tudi zanesljivost. Zanesljivost v smislu, da ne pozabimo narediti vsega kar si zamislijo, kot tudi zanesljivost v smislu naše opreme. Oprema za slikanje poroke mora biti fotografu znana in uporaba z njo ne bi smela biti problem niti če ga zbudijo ob treh zjutraj.

Na fotografsko opremo se lahko navadimo tudi na ostalih fotografiranjih na katerih imamo več časa. Predvsem pa na takšnih, ki so ponovljivi oziroma lahko določene poze poskusimo večkrat ker imamo dosti časa. Recimo družinsko fotografiranje je popolna priložnost za bolj podrobno spoznavanje s svojim fotoaparatom in ostalo opremo. Vsaka družina bo na fotografiranju lahko še enkrat stopila v kader, ki si ga fotograf zamisli in bo lahko to fotografijo ponovil. Katera pa je oprema, ki ji jaz zaupam že skoraj desetletje?

poroka-druzinsko-fotografiranje

Uporabljam dva Nikona D750. Za nošenje dveh aparatov na enkrat uporabljam Holdfast usnjen pas. Objektivi nad katerimi sem najbolj navdušen pa so Sigma art serije. Največkrat uporabljam goriščnico 50mm. Za portretno fotografiranje obužujem 85mm verzijo za tesne prostore in neskončne razglede pa 24mm.

Za fotografiranje izdelkov oziroma poročnih dodatkov in prstanov pa dostikrat uporabim tudi makro objektiv. Ta mi dovoljuje fotografiranje iz same bližine in tako lahko pokažem celotne poročne prstane.

Katere fotografije morajo nastati na slikanju poroke

Kot sem že zgoraj pisal je slikanje poroke za vsakega fotografa specifično delo. Je neponovljiv največkrat enodnevni dogodek na katerem je nujno ujeti nekatere momente in fotografije. Recimo slikanje prvega plesa je nujno! Če bi takrat fotograf slučajno bil na odmoru se to vsekakor ne bi dobro končalo. Potebno je dobro pozati potek poroke predvsem pa je potrebno dobro poznati par in njune želje.

Torej na slikanju poroke morajo nujno nastati fotografije ženina in neveste pred oltarjem. Seveda ne sme manjkati niti prvi poljub v zakonu in “natikanje” prstanov. Kot sem prej omenil prvi ples je vsekakor nujna stvar. Pa seveda si večina parov želi tudi skupinsko fotografijo preden se prestavijo v notranjost restavracije.

Tudi na poročnem fotografiranju pa ne smejo izostati družinske fotografije in fotografije otrok. Nevesta se bo želela fotografirati z vsemi družinami iz svoje strani. Seveda pa bodo vse družine z otroci prav navdušene nad lepi fotografijami, ko so vsi vložili kar dosti dela v otroška oblačila in samo urejanje otrok. Pa seveda ima vsak otrok svojo željo in vsi smo veseli če jih lahko izpolnimo in jih osrečimo. Pa naj bo to slika z nevesto, ko njen nečak nosi svojo novo otroško kapo samo za njeno poroko.

slikanje-poroke-otroska-oblacila

Seveda morajo nastati tudi spontane fotografije poročnega dne. Tiste fotografije, ki nas nasmejijo tudi čez leta ali celo desetletja. Zaradi teh fotografij mora biti fotograf pri slikanju poroke še posebno zbran in pozoren. Takšni trenutki, ki se zgodijo sami od sebe so najboljši predvsem pa so neponovljivi.

Kaj je za fotografa pomembno poleg samega slikanja poroke

Želja, da za vsak par naredimo unikatno zgodbo, ki bo priklicala solze sreče na njuna lica še čez desetletja! To je najlaže narediti če vsako poroko razumemo in jemljemo kot novo zgodbo. Zato se jaz potrudim, da name ne vpliva ne poroka iz prejšnjega vikenda ali dne ne moje osebno življenje. Na slikanju poroke se poskušam kar se da sprostiti in izklopiti sebe in svoje skrbi. Tako lahko zares doživim poroko skozi oči poročnega para in jima ponudim poročno zgodbo, ki bo samo njuna.Odnos do strank pa je druga stvar, ki je neizmerno pomembna in v katero sam vložim veliko časa. Sam se vedno odločim za restavracijo v kateri mi hrano zanjo postreči in ne le pripraviti. Veliko mi pomeni kako so stvari prezentirane in kako so mi ponujene.
Vse to seveda upoštevam tudi pri svojem delu in pri svojih poročnih parih. Vse od prvega povpraševanja se jim 100 procentno posvetim. S svojimi izkušnjami jim pomagam tudi pri stvareh, ki niso nujno fotografske. Vse to pa zato ker se zavedam, da bo zadovoljen par tudi na samem fotografiranju bolj sproščen. Tako bomo vsekakor naredili boljše fotografije s katerimi bosta bolj zadovoljna. Na koncu pa se bo dobro delo nekoč vrnilo na moj prag s tem, da me bosta predlagala svojim znancem, ker bosta predlagala izkušnjo, ki sta jo dobila z menoj in ne le poročne fotografije!

slikanje-poroke

Ne pozabite, da sam ustvarjam tudi v fotografskem studiu! Med poročnimi sezonami sem najbolj vesel sem fotografiranja hrane.