Moja izkušnja z Nikonom D750 po 7 letih uporabe!

Ko kupujemo opremo vsi preberemo dosti člankov, testov, uporabniških priročnikov in še čega preden se odločimo za pravi nakup. Tako nam je malce lažje, počutimo se bolj pripravljene in lažje odpremo denarnico za nakup. Nikon D750 pa me je naučil, da ni vedno nujno brati le ocene prihajajoče nove opreme. Zakaj?

Kot prvo je do neke mere ocenjevanje nove opreme ugibanje. Seveda, da dobimo opremo in jo ocenimo po svojih najboljših močeh. Najprej jo seveda testiramo in preizkusimo vse njene najpomembnejše lastnosti in na podlagi tega podamo svoje mnenje. Dostikrat svoje mnenje o določeni opremi tudi primerjamo z uradnimi podatki in ugotavljamo če je vse kar je napisano s strani proizvajalca resnično in uporabno!

Pa še vseeno moramo biti na koncu iskreni in si priznati, da po nekaj dneh ali celo samo po nekaj urah uporabe določene opreme ne moremo podati zanesljive ocene. Največje prednosti fotoaparatov, objektivov, bliskavic in vseh ostalih fotografskih pripomočkov se pokažejo na terenu. Šele ko zares začnemo uporabljati določeno opremo in jo uporabljamo sredi belega dne in ponoči, v dobrih vremenskih pogojih in tudi v slabših, v studiu in na terenu, za fotografiranje in snemanje in še in še je primerov. Šele takrat bomo dobili resnično in dobro sliko o tem kako uporabna je zares testirana oprema.

Ocena opreme, ki jo uporabljam že nekaj časa


Zato sem začel v teste vključevati tudi opremo, ki jo uporabljam že dlje časa. Pri tem sem se začel zavedati večih faktorjev. Kot prvo je oprema, ki jo uporabljam že nekaj časa do sedaj pokazala vse svoje svetle kot tudi bolj temne strani. Kot drugo pa je še vedno več kot uporabna.

Sam s svojima Nikonoma D750 na leto fotografiram več deset porok, portretna fotografiranja, fotografiranja izdelkov, fotografiranja hrane pa tudi družinsko fotografiranje najraje fotografiram s svojima Nikonoma. Navajen sem ju, navajen sem dela z njima kot tudi obdelave fotografij. Ne glede na to, da sem testiral že kar nekaj novejših fotoaparatov se za vsakodnevno fotografiranje še nisem odločil za menjavo!

Seveda danes obstajajo že dosti bolj napredni fotoaparati, zavedam pa se, da obstajajo tudi amaterski fotografi, ki s takšnimi fotoaparati nimajo kaj početi. Da ne omenjam še dejstva, da vsak fotograf ni pripravljen na vsako parno leto investirati v novo opremo več tisoč evrov. Ravno za takšne primere pišem to serijo testov, da skupaj ugotovimo katera oprema, tudi če je stara že pet let in več, je še vedno uporabna in se z njo lahko naredijo izvrstne fotografije.

Občutek pri nošenju in delu z Nikonom D750

Začel sem z enim D750 pred približno petimi leti pa sem v svojo fotografsko floto dodal še enega. Večino neponovljivih dogodkov fotografiram z dvema fotoaparatoma in s fiksnimi objektivi. Za to danes uporabljam Holdfast usnjeni pas za varno nošenje dveh fotoaparatov.

Ko sem začel s prvim D750 pa sem, ga večinoma nosil še v roki, ker mi pas okoli vratu nikol ni odgovarjal. Ravno to je bil moj priv dvom pred nakupom tega Nikona. Grip na Nikonu D750 je malce drugačen kot na večini DSLR fotoaparatov. Omogoča malce “globji” prijem in s tem vsaj meni veliko bolj prijetno nošenje. Tudi zaradi tega se danes težko navadim na drug aparat in ostajam zvest D750.

Če primerjam D750 z primerljivim brezzrcalnim modelom Z6 je slednji lažji za 165 gramov. Torej Z6 je težek približno 585 gramov medtem, ko je D750 težek približno 750 gramov. To je bil edini razlog zaradi katerega sem že nekajkrat razmišljal o menjavi. Pa očitno tudi ne tako velik razlog, da bi zamenjal! Če ne menjaš celotnega sistema, torej tudi objektivov, potem v resnici ni bistvene razlike v teži.

Trajnost Nikona D750

Kot sem napisal v začetku imam svojega prvega Nikona D750 že sedem let, sedaj ko razmišljam mogoče teče že celo osmo leto. Če lahko zagotovim kaj je to vsekakor, da je to pravi delovni stroj. Izpostavil sem ga vsem mogočim situacijam in fotoaparat je še vedno z menoj in dela kot je delal na začetku. Večina se nas zaveda, da z večino današnje elektronike na žalost ni tako.

Prvič sem njegovo odpornost dodobra stestiral na poroki leta 2015, ko sem se nepozoren in štorast kot sem bil, skotalil po stopnicah Ptujskega gradu. Vizualno je doživel spremembno ali dodelavo. Na desni strani takoj zraven monitorja z informacijami o ekspoziciji se je ohišje rahlo vdrlo. Ampak brez enega servisa (razen tistih, ki jih seveda vsako leto naredim sam) še danes fotoaparat deluje kot takrat, ko sem ga prvič vzel iz škatle.

Seveda po zgornjem odstavku moram napisati, da drugače s svojo opremo ne delam tako grdo. Včasih pa se nam lahko zgodi tudi kaj takšnega in dobro je vedeti, da tudi takšne udarce aparat lahko prenese in, da lahko z njim še naprej delamo!

Mislim pa, da bo moja ocena, da več kot 50% časa delam z njim v studiu kar držala. In seveda v tem času ni izpostavljen tako velikim nevarnostim kot tisti dan na stopnišču Ptujskega gradu. Pri fotografiranju hrane, produktov, vsebine za spletne strani, kot so recimo te otroške kape seveda ni izpostavljen veliki nevarnosti.

Video

Sam se sicer nimam za videografa in priznam, da je zelo dolgo trajalo, da sem sploh prvič pritisnil na okrogli rdeči gumb na fotoaparatu. Ko pa sem prvič začel snemati pa mi je video kar nekako prirasel k srcu. Globina sporočilnosti, ki si jo lahko privoščim pri ustvarjanju videa je popolnoma drugačna kot pri fotografskih serijah.

Posnel sem recimo videospot za Slovenskega reperja Mrigota z naslovom Tekontrol. In tudi kar nekaj kratkih oglasnih videov za Visit Šaleška dolina.

Sam sem v začetku imel kar nekaj težav z ostrenjem. Predvsem zato, ker pri digitalni fotografiji nikoli nisem niti poskušal z ročnim ostrenjem. Ko pa sem obvladal tudi to vrlino pa sem začel uživati tako v snemanju kot tudi montiranju videov.

Nikon D750 ponuja snemanje v full HD resoluciji z do 60 sličic na sekundo. To je glede na starost aparat odlična možnost. Je pa res, da smo v današnjem času vsi že nekako navajeni gledati posnetke počasnega gibanja z 120 sličicami na sekundo.

Nikod D750 vsekakor ni najbolj popolno orodje za snemanje je pa uporaben. Tudi njegova teža nam kar dosti pomaga pri stabilizaciji posnetka če snemamo iz roke. Vsekakor lahko tudi danes naredimo kakovosten video z Nikonom D750. Pa naj se gre za ogalsnega, avtorskega ali poročni video.

Zaključek

Kot ste opazili v današnjem testu sam ne podajam tehničnih testov. Takšnih testov in ocen imate na spletu ogromno. Konec koncev jih že sami proizvajalci napišejo v tehničnih specifikacijah in se mi ne zdi preveč uporabno primerjanje vseh možnih številk.

Raje se osredotočim na uporabniško izkušnjo, na občutke pri uporabi na stvari, ki pri daljši uporabi pomenijo največ. Dejstvo je, da je velika večina opreme v današnjem času izredna. Razmisliti je potrebno le kaj je tisto kar odgovarja vam, vašemu delu in vašemu slogu fotografiranja, snemanja oziroma če rečem kar ustvarjanja!

V kategoriji testi fotografske opreme lahko najdete še več zanimivih testov.