Popolna SEO optimizacija po korakih

Popolno SEO optimizacijo lahko razdelim na 5 korakov:

 • 1 Raziskava ključnih besed: prvi korak v SEO optimizaciji je določanje ključnih besed. Ključne besede za katere želite, da se vaša spletna stran uvršča visoko v iskalnikih je potrebno raziskati in si pri tem zapisati določene statistične podatke (tema, volumen…). Morate raziskati relevantne ključne besede, ki jih vaša ciljna publika išče, da se lahko osredotočite na tiste, ki imajo več možnosti za uspeh.
 • 2 On-page optimizacija: po izbiri ključnih besed morate preveriti, ali ste jih ustrezno uporabili na vaši spletni strani. To vključuje optimizacijo naslova strani, meta opisa, slik in drugih elementov na strani. Še lažje je če delate novo spletno stran in si že v začetku pripravite predloge za določene vrste vsebin. Tako lahko poskrbite, da na nič ne pozabite in da vaša vsebina izgleda povezana.
 • 3 Tehnični SEO: preveriti morate tehnične vidike vaše spletne strani, da se prepričate če so pravilno nastavljeni in optimizirani. To vključuje preverjanje hitrosti nalaganja strani, preverjanje, ali se spletna stran pravilno prikazuje na mobilnih napravah, izogibanje problemom dvojnih vsebin in drugih tehničnih težav.
 • 4 Off-page optimizacija: zdaj se morate osredotočiti na gradnjo kakovostnih zunanjih povezav (backlinkov), ki bodo vašo spletno stran povezale z drugimi relevantnimi spletnimi stranmi. To bo pomagalo povečati avtoriteto vaše spletne strani v očeh iskalnikov in tako pridobilo njihovo zaupanje.
 • 5 Analiza in merjenje: stalno morate spremljati svoj napredek in prilagajati svojo SEO strategijo, da bi dosegli boljše rezultate. Uporaba analitičnih orodij, kot sta Google Analytics in Google Search Console, vam lahko pomaga videti, kako se vaša spletna stran razvija in kaj morate spremeniti, da bi dosegli boljše rezultate.

To so le nekateri osnovni koraki v SEO optimizaciji. Poznamo pa tudi drugi bolj kompleksne postopke, ki jih lahko uporabite za izboljšanje svoje SEO strategije in tako dosežete boljše rezultate. Popolna SEO optimizacija pa bo zahtevala predvsem konstantno delo.

Kaj je SEO strategija

SEO strategijo je bilo priporočljivo postaviti takrat, ko začnete z razvojem spletne strani ali ko želite izboljšati pozicije svoje obstoječe spletne strani na spletnih iskalnikih. SEO strategija je ena pomembnejših za popolno SEO optimizacijo.

V primeru branda, ki šiva otroška oblačila bi bilo smiselno postaviti SEO strategijo, ko bi se odločili za prodajo otroških oblačil prek spleta in bi želeli povečati organski promet na vaši spletni strani. Za dosego tega cilja bi morali uporabiti SEO orodja, kot so analiza ključnih besed, optimizacija strani, pridobivanje zunanjih povezav in spremljanje analitike za izboljšanje uvrstitve vaše spletne strani v iskalnikih. S tem bi lahko dosegli večjo vidnost vaših otroških oblačil med iskalci na spletu in povečali prodajo vaših izdelkov.

Naredi raziskavo KW (ključnih besed)

Ključne besede so besede ali besedne zveze, ki jih ljudje vnašajo v iskalnike, kadar iščejo informacije o določeni temi. V SEO optimizaciji je pomembno, da uporabljate prave ključne besede na vaši spletni strani, da se lahko vaša stran uvrsti na višja mesta v iskalnikih za te ključne besede.

Raziskava ključnih besed je proces iskanja in izbire pravih ključnih besed za vašo spletno stran. Najprej morate ugotoviti, katere ključne besede so pomembne za vašo ciljno publiko. To lahko storite s pomočjo orodij za analizo ključnih besed, kot je Google Keyword Planner, kjer lahko poiščete ključne besede, ki so povezane z vašo dejavnostjo, izdelki ali storitvami.

Ko ste identificirali ključne besede, jih lahko razvrstite po temah. To pomeni, da združite povezane ključne besede v skupine, ki so povezane z vašo dejavnostjo ali izdelki. Tako boste lahko bolje organizirali vaše ključne besede in se osredotočili na vsebino, ki bo pritegnila obiskovalce, ki iščejo informacije o teh temah.

Naj si ogledamo primer ključne besede “družinsko fotografiranje“. Tu bi lahko raziskavo ključnih besed začeli s splošnimi izrazi, kot so “fotografiranje”, “družinska fotografija”, “portretna fotografija” itd. Nato lahko te ključne besede razvrstimo po temah, kot so “družinska fotografija”, “fotografiranje otrok”, “fotografiranje nosečnic”, “fotografiranje hišnih ljubljenčkov” itd. Na ta način lahko ustvarite vsebino, ki je specifična za vsako temo, in s tem pritegnete bolj ciljno usmerjeno občinstvo, ki išče informacije o določeni temi.

Ključne besede lahko iščete tudi s pomočjo Googla samega. Vpišete želeno ključno besede in za njo dodate recimo “za”. V primeru bi to pomenilo, da napišete “fotograf za” Google vam bo ponudil besedne zveze, ki jih iskalci najpogosteje iščejo. Ena od njih bo verjetno tudi “fotograf za osebne dokumente”.

Obstajajo tudi plačljiva orodja za raziskavo ključnih besed. Recimo AHREFS, UBERSUGGEST in SEMRUSH so le nekatere od možnosti. Ta orodja vam ponujajo veliko možnosti. Lahko tudi “vohunite” za svojo konkurenco in ugotovite katere ključne besede njim pomagajo pri tem, da dosegajo viske pozijije na spletnih iskalnikih.

Naredi seznam KW

Ko enkrat poiščete vse ključne besede kar ste jih v tem trenutku znali je čas, da jih zložite v seznam. Na tem koraku morate biti res pozorni, ker vam bo dobra organizacija v pomoč še dolgo v prihodnosti vašega SEO dela. Zame sta najpomemnejša faktorja, da jih zložite po volumnu iskanja in po temi.

Zložene po volumnu

Po volumnu si jih želite zložiti zato, da boste vedeli kako se truditi za določeno ključno besedo. Če ima več volumna lahko z visoko pozicijo na to ključno besedo pričakujete več prometa.

Zložene po temi

Zložiti ključne besede po temi pa vam bo pomagalo, da boste ustvarjali bolj povezano in logično vsebino na vaši strani. Ključne besede s povezanimi temami lahko vključite v enak blog in tako naredite bolj celosten vodič za določeno temo.

Analiziraj prvo stran Googla za KW zapisa

Analiza prvih strani rezultatov na Google-u je ključna pri ustvarjanju nove SEO vsebine. Dobra analiza vam bo pomaga razumeti, kako so trenutno uvrščene vsebine ustvarjene in kaj je njihov namen iskanja (search intent). Tu je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri analizi prvih strani rezultatov na Google-u za potrebe ustvarjanja nove SEO vsebine:

 • preverite meta naslove in opise
 • preverite strukturo H naslovov v vsebini
 • preverite dolžino vsebine
 • preverite vrsto vsebine oziroma njen namen iskanja (blog, video, infografika, vodnik, produkt…)
 • preverite kakšne povratne povezave imajo spletne strani, ki so na prvih mestih

Osredotočite se na to, da Google hoče svojim iskalcem prikazati točno to kar iščejo in pri tem noče ovinkariti. Torej če ugotovite, da so na prvi strani za ključno besedo “otroške kratke hlače” samo produkti potem že imate odgovor kakšno vsebino morate ustvariti.

Določi search intent (namen iskanja)

Poznamo štiri vrste iskalnih namer:

 • Informativna namera: Uporabnik išče informacije o določeni temi. Na primer: “Kako speči palačinke” ali “Katero je galvno mesto Francije?”
 • Navigacijska namera: Ko uporabnik išče določeno spletno mesto ali spletno stran. Na primer: “Prijava na Facebook” ali “Prijava na Amazon Prime”.
 • Komercialna namera: Uporabnik želi kupiti izdelek ali storitve. Na primer: “tekaški čevlji na spletu” ali “Ugodni leti v New York”.
 • Transakcijska namera: Ko uporabnik želi opraviti nakup ali izvesti določeno dejanje. Na primer: “Kupi Nike Air Zoom Pegasus 38” ali “Rezerviraj hotelsko sobo v Parizu”.

Razumevanje različnih vrst iskalnih namer vam lahko pomaga ustvariti vsebino, ki ustreza potrebam vaše ciljne publike in poveča vaše možnosti za dobro uvrstitev v rezultatih iskanja na spletnih brskalnikih.

Napiši novo vsebino, ki je boljša ali vsaj drugačna od že obstoječe

Ko začnete pisati vsebino ne pozabite na unikatnost. Napište nekaj kar bo zares dodana vrednost vsemu kar se že najde na spletu. Pri tem pa seveda poskusite najti tudi luknje v vsebini (content gap) v vsebini vaših konkurentov. Poskusite napisati nekaj novega nekaj kar bo iskalcu še lažje pomagalo do odgovora.

Ko boste za določen namen iskanja našli pravo strukturo pisanja, ki bo kazala rezultate si jo lahko skopirate tudi za naslednje objave. Tako boste hitreje ustvarjali nove vsebine in boste zmanjšali možnost, da bi kaj pozabili vključit.

Optimiziraj meta naslov, opis in URL

Pri pisanju meta naslova, meta opisa in URL povezave je pomembno upoštevati nekaj smernic za dobro prakso:

Meta naslov: Meta naslov naj bo kratek, jedrnat in privlačen za uporabnika. Uporabite ključno besedo, ki jo ciljate, če je mogožno na začetku. Meta naslova naj ne bo daljši kot 60 znakov. Tako si boste zagotovili, da se bo celoten naslov prikazal v iskalnih rezultatih.

Meta opis: Meta opis naj bo kratek povzetek vsebine vaše spletne strani, ki bo uporabnikom pomagal razumeti, kaj lahko pričakujejo na vaši spletni strani. Uporabite ključno besedo, ki jo ciljate, če je mogoče, na začetku meta opisa. Omejite dolžino meta opisa na največ 155 znakov, da se zagotovi, da se bo celoten opis prikazal v iskalnih rezultatih. Ne pozabite na povabilo na klik, nakup ali tisto kar želite z vsebino doseči.

URL povezava: URL povezava naj bo kratka. Uporabite ključno besedo, ki jo ciljate, v URL-ju, če je mogoče ali vsaj njeno sopomenko. URL povezava čista, brez nepotrebnih znakov ali številk.

Pri pisanju meta naslovov, meta opisov in URL povezav je pomembno, da se osredotočite na uporabnika in mu zagotovite jasen, privlačen in jedrnat opis vaše spletne strani. Uporabite ključne besede, vendar jih ne zlorabljajte, saj bo to negativno vplivalo na vašo uvrstitev v iskalnikih.

Objavi zapis in poskrbi, da bo dobil povratne povezave

Po tem, ko boste prepričani, da ste napisali dobro vsebino in da se jo optimalno optimizirali tako za algoritme iskalnikov kot tudi za CTR je čas, da vsebino objavite. Če imate spletno stran zgrajeno na WordPressu si lahko pomagate z vtičnikom Yoast SEO, ki vam bo pomagal pregledati SEO lastnosti, da boste prepričani, da niste na nič pozabili.

S tem pa se pot proti prvemu mestu na rezultatih spletnih iskalnikov še ne konča. Sedaj morate na svojo vsebino pridobiti povratne povezave in ostali spletnih strani. Najbolje, da iz takšnih, ki govorijo o podbni ali celo enaki temi kot je vaša!

Poznamo več vrst povratnih povezav, med katerimi so najpogostejše:

 • Naravne povratne povezave: To so povezave, ki jih prejmete brez aktivnega iskanja ali pridobivanja. Naravne povezave so ponavadi posledica kakovostne in relevantne vsebine, ki jo ponujate na svoji spletni strani.
 • Pridobljene povratne povezave: To so povezave, ki jih aktivno iščete in pridobivate z različnimi tehnikami, kot so gostovanje gostujočih objav, komentiranje blogov, ustvarjanje vsebin za družabna omrežja in drugo.
 • Izmenjava povezav: Izmenjava povezav se pogosto uporablja za izboljšanje uvrstitve na spletnih iskalnikih. To je proces, pri katerem si spletni lastniki med seboj izmenjujejo povezave.
 • Dofollow povezave: Dofollow povezave so tiste povezave, ki spodbujajo spletni iskalnik, da sledi povezavi na ciljno spletno stran in ji podeli nekaj vrednosti, kar lahko pozitivno vpliva na uvrstitev spletne strani v iskalnikih.
 • Nofollow povezave: Nofollow povezave so povezave, ki spletnemu iskalniku sporočajo, da ne sledi povezavi na ciljno spletno stran in ji ne podeli vrednosti. To pomeni, da nofollow povezave običajno ne vplivajo na uvrstitev spletne strani v iskalnikih.
 • Povezave z notranjih strani: Povezave z notranjih strani so povezave, ki povezujejo eno stran vaše spletne strani z drugo stranjo na isti spletni strani.

Pomembno je opozoriti, da so kakovostne povratne povezave tiste, ki so naravne in pridobljene na etičen način, kar pomeni, da so pridobljene z ustvarjanjem kakovostnih vsebin in gradnjo dobrega imena spletne strani.

Redno obnavljaj in izboljšuj vsebino

Ta postopek ponavljajte, ponavljajte in še enkrat ponavljajte. Pišite o vsebini, ki je potrebna za grajenje vašega branda in poskrbite za to, da boste s časom postali strokovnjak v očeh vaših sledilcev in iskalcev na spletni iskalnikih. Popolna SEO optimizacija bo posrkbela tudi za branding podjetja in s časom boste opazili, da vedno več iskalcev išče tudi ime vašega branda.

Ob ustvarjnaju nove vsebine pa nikakor ne pozabite na beleženje pozicij pri že ustvarjenih vsebinah. Analiza je zelo pomemben del SEO strategije in nikakor ne pozabite na to. Tako boste tudi videli na katerih že objavljenih vsebinah je potrebno kaj spremeniti, dodati ali popraviti, da bodo zopet bolje rangirale na iskalnikih. 

Povzetek

Popolno SEO optimizacijo lahko razdelimo na pet korakov:

 • raziskava ključnih besed
 • on-page optimizacija
 • tehnični SEO
 • off-page optimizacija
 • analiza in merjenje

Pravilno izvajanje teh korakov bo pripomoglo k izboljšanju uvrstitve vaše spletne strani na spletnih iskalnikih, kar bo povečalo organski promet na vaši spletni strani.