Moja prva fotografska strast je bila ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

S športno fotografijo sem se srečal kot fotograf za rokometni klub Gorenje Velenje. Takrat sem še živel v Velenju. Ko sem izvedel, da v klubu iščejo novega fotografa sem se navdušeno prijavil! Fotografiral sem eno od pripravljalnih tekem kluba in se tako dobro izkazal, da so se v klubu odločili zame. Seveda se mi je to takrat zdela velika priložnost, neglede na to, da je to bilo delo, ki ni bilo najbolje plačano. Moram priznati, da mi tudi danes ni žal, da sem se spustil na to pot. V dveh sezonah z klubom sem se naučil dosti stvari, ki se jih na samostojni poti nikoli nebi naučil. Lažje je, ko kot fotograf ugotoviš, da ne moreš nadzirati vseh dejavnikov fotografiranja in da je velikokrat zelo pomembno kako se znaš prilagoditi dani situaciji. Danes ne bom pisal le o svoji izkušnji športne fotografije ampak bom raje vključil nekaj nasvetov s katerimi bo vsak, ki je dovolj vztrajen lahko postal dober športni fotograf.

Spoznaj šport katerega boš fotografiral

Vsak šport je poseben in ima svoja pravila in značilnosti. Če želiš biti fotograf za športni časopis potem si verjetno že od nekdaj športni navdušenec in vsak šport poznaš vsaj približno. Dejstvo pa je, da moraš šport, ki ga fotografiraš odlično poznati če želiš imeti dosti priložnosti za odlično fotografijo. Če ne razumeš gibanja igralcev ali logike športa samega potem boš vedno korak za gibanjem žoge ali športnika in tako boš tudi čisto vedno zamudil priložnost za dobro fotografijo.

Če pa gledam po samemu sebi sem močno prepričan, da se nikoli nebi lotil športne fotografije če me nebi šport zanimal že prej. Sam sem takšen, da tudi če bi fotografiral najbolj neznan ali celo čuden šport za naše okolje bi ga hitro dojel in mogoče celo vzljubil. Ravno to, da ti je šport všeč pa je zelo pomembno pri tem, da si ga vedno želiš pokazati v najboljši luči in se zato trudiš narediti kar se da dobre fotografije.

Živi šport, ki ga fotografiraš in bodi del le tega

Spoznaj športnike, druži se z njimi in poskušaj prikazati osebne športne zgodbe in ne le ponavljajoče športne fotografije akcije! Šport sam po sebi ni niti približno tak zanimiv kot je zanimiv z obrazi, ki ga prodajajo. Šport postane velik zaradi osebnosti igralcev, ki ga igrajo, zaradi trenj, ki se ustvarijo med tekmami in čustev, ki privrejo na plan ob zmagan in porazih. Vse to so trenutki na katere ne sme noben dobre športni fotograf pozabiti. Vsekakor je potrebno sledili glavni temi in to je tekma sama. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na vse vpletene in njihovo interpretacijo igre.

Vsa ta spoznanja mi še danes pomagajo na moji fotografski poti, čeprav že nekaj let ne fotografiram športnih dogodkov. Tudi kot poročni fotograf sem vedno pozoren na obrobno dogajanje. Na poroki je ogromno dogodkov, ki lahko poroko prikažejo v pristni luči. Meni tudi znanja, ki sem jih pridobil kot športni fotograf še kako pomagajo pri poročni fotografiji.

Izzivi pri fotografiranju športa v Sloveniji

Ker sem fotografiral dvoranski šport so bile zame največje ovire oziroma največji izziv prazne dvorane in grozna osvetlitev. Vsak, tudi hobi fotograf, se zaveda, da je za tehnično kvalitetno fotografijo potrebna svetloba. Če te nimaš dosti na voljo je to potrebno kompenzirati z bolj odprto zaslonko, daljšim časom ali s povečano iso vrednostjo.

Iso vrednost lahko danes povišamo že v skoraj nepredstavljive višave če to primerjamo z aparati starimi samo malce več kot pet let. Pa še vseeno si želimo iso obdržati čim nižji, da bo fotografija čim manj zrnasta.

Čas v katerem naredimo fotografijo mora pri športni fotografiji biti zelo hiter. Pri fotografiranju rokometa tudi 1/800 še ni dosti za povsem ostre fotografije. Športniki so zelo hitri in če želimo popolnoma ostre fotografije nam ostane le to, da fotografiramo s čim krajšim časom. Seveda pa je to v pri nas, zaradi grozne osvetlitve v skoraj vseh rokometnih dvoranah, skoraj nemogoče.

Potem pa nam ostane še odpiranje zaslonke. To si pa vsekakor želimo čim bolj odpreti zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da si želimo športnika ločiti od ozadja in ga tako prikazati čim bolj pomembnega. Drugi razlog za to, da sem sam v naših dvoranah fotografiral s čim bolj odprto zaslonko pa je, da sem želel čim bolj zamegliti prazne tribune v ozadju.

Seveda so izzivi od športa do šport različni. Pri športnih, ki se odvijajo na prostem ne smemo pozabiti niti na vremenske vplive. Športni fotograf se vsekakor mora dobro prilagajati če hoče vedno ustvariti izjemno delo!

Bodi vztrajen, ker popolna fotografija bo prišla, ko jo boš najmanj pričakoval

Uživaj v tem kar delaš in ne boš delal niti dneva v svojem življenju. Tega smo že vsi slišali in to ne enkrat kajne? Ampak kar je res je res! Ne dovolite si delati nekaj kar vas ne veseli. Predvsem zato ne ker če boste želeli biti uspešni boste morali biti vztrajni. Pa se samo vprašajte kako težko je biti vztrajen pri nečem kar vam ni pri srcu?

Pri športni fotografiji je tako, da bolj kot ostaneš skoncentriran na dogajanje na igrišču in izven njega večje možnosti imaš, da boš ujel izjemno fotografijo. Mogoče se bo ta zgodil po zaključku samega obračuna nekje na klopi ali na tribunah. Bodi vseprisoten, spoznaj igralce in izkoristi to, da veš kako bodo reagirali v določenih situacijah!

Na mojem blogu bost našli kategorijo nasveti in izkušnje kjer lahko preberete več o izkušnjah iz moje kariere. Prav tako pa lahko na strani najdete zadnje fotografije hrane, portrete in produktne fotografije, ki sem jih ustvaril.