Kako mi je športna fotografija omogočila hitrejše napredovanje v fotografski karieri

Kot sem že omenil v zadnjem zapisu sem se s fotografiranjem pri rokometnem klubu Gorenje Velenje prvič srečal z resnim naročniškim delom. Zakaj sem še danes in bom vedno srečen in hvaležen, da se je tako začela moj pot poklicnega fotografa? Imel sem srečo, da sem delal z ekipo športnikov, organizatorjev in oglaševalcev, ki so v večini imeli več izkušenj kot jaz in sem se lahko od njih naučil dosti. Danes se bom posvetil štirim točkam, ki se ne zdijo čisto nič fotografske so pa bile še kako pomembne za rast moje kariere. Spodaj boste ugotovili kako je meni delo v kolektivu, lovljenje časovnih rokov, upoštevanje navodil, uveljavljanje svojega (in popuščanje) pomagalo pri nadaljnji fotografski karieri pa neglede na to ali govorim o fotografiranju porok, korporativnem fotografiranju, dogovarjanju za delo, iskanju novih partnerjev ali pri najemanju dodatnih rok asistentov, ko jih potrebujem.

Delo v kolektivu

Delo v kolektivu je pravilno zasnovano le takrat, ko je zaradi tega vsem znotraj kolektiva lažje. Kot fotograf v rokometnem klubu sem moral redno komunicirati s PR-ovko ob tem pa seveda sodelovati tudi z ostalimi, ki so sodelovali pri organizaciji dogodkov, s sekretarko kluba, direktorjem, trenerjem in njegovo ekipo in pa seveda na koncu koncev najpomembneje z igralci. Takrat, ko smo vsi opravili svoj delček je celotna zgodba kluba tekla kot namazana in vsi smo imeli še kakšne nove kreativne ideje za izboljšanje podobe kluba. V nasprotnem primeru pa v času, ko je zaradi zunanjih vplivov energija med nami malce popustila ni bilo nobenih novih idej. Kako mi lahko te izkušnje pomagajo danes če sem samostojni podjetnik in večino časa delam sam? Ker vsekakor vedno moram z nekom nekaj skomunicirati in uskladiti če želim fotografsko zgodbo izpeljati bolje kot si je naročnik to sploh zamislil. Kot poročni fotograf sem na poročni dan odvisen še od poročne organizatorke, kuhinje, natakarjev, vremena in seveda poročnega para. Če se ne znamo vsi skupaj dobro organizirati bo na neki točki nekaj pozabljeno ali slabo narejeno. Ravno zato sam vedno pred poroko ali najkasneje ob prihodu na lokacijo z vsemi udeleženimi ponudniki poskušam najti skupni jezik.

Pa ni tako le pri porokah. Enako se je dogajalo tudi pri fotografiranju in snemanju nove turistične podobe Šaleške doline. Naročnik je bila regijska turistična agencija delal pa sem za posamezne ponudnike po regiji. Tako je bilo potrebno tako ideje kot tudi časovnico snemanja uskladiti tako z eno kot tudi drugo stranjo. Tudi če sem delal sam oz z enim asistentom je to na koncu koncev bilo delo v kolektivu, ki sem ga tudi tako vzel in sem v vsako komuniciranje vključil vse strani.

Lovljenje časovnih rokov

Pri športni fotografiji so časovni roki ekstremno kratki. Pri meni, ki sem delal direktno za klub je rok bil čimprej po tekmi oz. če je le možno takoj po tekmi. Športni fotografi, ki pa delajo za športne častnike in agencije, ki njihove fotografije ponujajo novičkarskim portalom pa morajo fotografije oddati čimprej po tem, ko so nastale. To pomeni, da v trenutku, ko na nogometni tekmi pade gol za fotografa začne ura tiktakati. Večina jih ima računalnike kar priklopljene in dejansko takoj po dogodku vstavijo spominsko kartico v računalnik in z najmanjšimi popravki kar je možno že pošiljajo fotografijo uredniku.

Zopet se postavi vprašanje kako mi to pomaga pri mojem sedanjem delu če se več ne gibljem v krogu športne fotografije? Se bom zopet navezal na poročno fotografijo, ker je trenutno poletje in v poletju res največ ustvarjam v poročni fotografiji. Moj največji cilj na poroki je osrečiti par, ki me je najel. Pri vsakem paru je pot do tega malce drugačna ena stvar pa je pri vseh enaka. Čimprej bi želeli videti kakšno mojo fotografijo. Zato jaz za vsak svoj par že dan po poroki pripravim paketek najboljših fotografij in jima ga pošljem še preden se onadva zares odpočijeta od poročne zabave. Res se mi ne mudi tako kot športnim fotografom pa še vseeno sem hitrejši od večine kolegov iz poročne fotografije.

Upoštevanje navodil

Pri delu v rokometnem klubu sem v bistvu moral upoštevati kar nekaj navodil tistih, ki so bili odgovorni za zunanjo podobo kluba. Pa ne samo njih tudi lige v katerih smo igrali so imele svoje predstavnike za stike z javnostjo, ki so prav tako želeli uveljaviti svoje ideje. Ker sem sam fotograf in se vsaj do takrat z ostalimi vejami marketinga nisem ukvarjal nisem niti razmišljal, da bi naredil kakor koli drugače kot so mi pri določeni stvareh naročili izkušenejši kolegi in kolegice. Tudi v sedanjem delu se srečujem s podobnimi navodili oziroma v tem času so to bolj želje ostalih. Še vedno se držim tega, da če v danem trenutku nimam več znanja kot sodelavec ali naročnik niti ne razmišljam, da nebi upošteval navodil. Moj končni cilj je vedno znova narediti največ in najbolje za naročnika!

Uveljavljanje svojega mišljenja in kako uvideti kdaj se podrediti za skupno dobro

Včasih pa je prišlo do tega, da sem ugotovil, da jaz vem več kot moj ostali. Takrat sem poskusil uveljaviti svoje znanje in z njim izboljšati končno delo. Torej če si je kdo zaželel fotografije za katero sem jaz vedel, da bo slabša kot moja ideja sem vedno vztrajal pri svojem. Zopet se gre samo za to, da sem si na koncu želel ustvariti najboljše za klub. Če sem bil prepričan, da bom sam ustvaril bolje kot z navodili nekoga drugega sem mu poskusil razložiti zakaj bo moja izvedba boljša.

Danes svoje poznavanje fotografije uveljavljam tudi zato, da svojim poročnim parom ponudim najboljše kar lahko dobijo v dani situaciji. To pomeni, da si vedno želim vsaj nekaj minut individualnega fotografiranja para v času pred sončnim zahodom.

Komunikacija rešiteljica vsake zagate

Od vsega pa je bilo vedno najpomembneje, da sem se pravočasno dogovoril o podrobnostih. Tudi če na kakšni točki nastanejo problemi ali nerešljive situacije je pomembno, da se o tem najprej pogovorim z ostalimi vpletenimi. Tako lahko skupaj najdemo nove rešitve in situacijo rešimo tako, da bo končni rezultat vsaj takšen kot smo to vsi pričakovali pri pripravah na projekt.

V kategoriji nasveti in izkušnje boste našli tudi ostale izkušnje iz moje fotografske kariere. Prav tako pa lahko pogledate tudi zadnje fotografije hrane, portrete in produkte fotografije, ki sem jih ustvaril.