Kako mi je fotografija odprla nova vrata v karieri

Še ne tako dolgo nazaj nisem niti razmišljal o tem, da bi fotografija lahko bila moja glavna poslovna veja. To, da sem uspel iz ljubezni do neke vrste vizualnega izražanja narediti kariero s katero lahko preživljam ne samo sebe ampak celo priskrbim vse za najinega Lana je zame skoraj neverjetno.

Začelo se je s čisto pravo strastjo. Cele dneve sem bral o fotografiji. Gledal sem fotografije in razmišljal o tehnikah in kako so bile narejene. Vse to sem počel, ko še nisem imel čisto pravega fotoaparata. Tako je prišla ideja, da si želim svojega prvega DSLRja. Takrat je bila ideja, da bom z malo boljšim fotoaparatom naredil veliko boljše fotografije. Začel sem se učiti o tehnikah in možnostih po unikatnem ustvarjanju znotraj fotografije. Fotografiral sem hribe, jezera, slapove, nočno nebo, mestne ulice po temi, skratka vse kar je bilo do neke mere tehnični izziv. Strast do fotografije pa je bila velika in le eksperimentiranje me ni zadovoljilo.

V tem času sem bil še rudar v Velenjskem premogovniku. Ravno v tem letu sem bil udeležen v sedem delovnih nezgod in začel sem razmišljati o tem, da si želim nove kariere. Kot, da bi mi vesolje želelo nekaj sporočiti sem v tem času izvedel za VIST.

Študij fotografije

Na študiju sem se prvič srečal s fotografijo v širšem smislu. Nismo se ukvarjali le s fotografiranjem ampak predvsem s pomenom fotografije. Tako sem svoj pogled na fotografije in fotografske serije popolnoma spremenil.

Seveda sem v tem času napredoval tudi tehnično in kar naenkrat fotografije, ki sem jih delal pred nekaj meseci niso bile več vredne razkazovanja. Sem pa tudi danes vesel če ob pogledu na fotografije iz lanskega leta ugotovim, da bi jih danes izvedel bolje.

Največ praktičnega znanja sem odnesel pri predmetu reklamna fotografija. Tukaj smo s profesorjem Arriglerjem ustvarjali vse od fotografij izdelkov, kompozitov, hrane, portretov…

Športna fotografija

Kar hitro po koncu študija sem na natečaju za izboru uradnega fotografa RK Gorenja Velenja bil izbran za najboljšega in ponudili so mi enoletno pogodbo. Tako sem fotografiral domače in gostujoče tekme kluba ter tudi postransko dogajanje. Za klub sem fotografiral dve sezoni in v teh letih sem se poleg športne fotografije naučil tudi dela v večjem timu in prilagajanja svojih idej za višji cilj. Danes vem, da brez sinhronega dela vseh v timu ne more nastati tako dober rezultat kot ob odličnem sodelovanju.

Poleg same športne fotografije pa sem preko takratnega direktorja kluba dobil tudi dosti ostalih fotografiranj. Vse od svečanih dogodkov, športnih dogodkov, priprav kakšnih tujih športnih klubov tudi portretnih fotografiranj in fotografiranja hrane. Tako sem začel tudi v komercialnem smislu fotografije začel razmišljati širše.

Poročna fotografija

Poroke so me zanimale že od prvega stika s fotoaparatom. Je pa zelo dolgo trajalo, da sem se dejansko spustil v svet poročne fotografije, ker sem želel biti do takrat pripravljen na vsako možno situacijo. Danes po osmih sezonah v poročni fotografiji se zavedam, da ni potrebno biti pripravljen na vse možne situacije ampak se moram sproti znajti v vsaki situacijo pred katero me življenje postavi.

Sploh poročna fotografija pa mi je odprla nov pogled na fotografijo in spoštovanje poklica. Kot poročni fotograf sem z ženinom in nevesto na njuni poroki največ časa. Vse od jutra, ko se začneta pripravljati pa do zadnjega protokolarnega dogodka ju zasledujem in poskušam biti kar se, da diskreten ampak vseeno ob tem ujeti vse kadre, ki bodo njuno poroko shranili v fotografiji za vedno.

Ob fotografiranju porok pa se je samo po sebi začelo razvijati tudi lifestyle fotografiranje. Pari, ki so se poročali si želijo družinskega fotografiranja in z veseljem in častjo sem sprejel izziv in nadaljeval z dokumentiranjem razvoja njihove družine. Ob tem pa sem idejo razvijal še naprej in začel fotografirati razna tematska družinska fotografiranja kot je recimo božično fotografiranje.

Produktna fotografija in video

Ne glede na to, da se dosti pogosto posvetim tudi produktni fotografiji in ustvarjanju komercialnih in promocijskih videov pa je ta del mojega posla ostal še najbolj neraziskan. V naslednjem letu bom ravno tej veji fotografije posvetil največ časa. To predvsem zato ker si želim čim bolj raznolikega ustvarjanja in nikakor si ne želim ostati ukalupiran v rutinskem fotografiranju samo določene zvrsti. Video pa je le dodatek vsemu napisanemu v zadnjem stavku. Je tako podoben fotografiji in obenem tako drugačen, da v njem res sproščeno uživam in doker bo tako bom tudi razvijal svoja video znanja.

V kategoriji nasveti in izkušnje boste našli zapise iz moje fotografske kariere.