Kako avtorski projekti pomagajo fotografu pri naročniškem delu

Avtorski fotografski projekti nemalokrat izhajajo iz fotografa samega. Iz njegovih izkušenj, vsakodnevnih opažanj in želje po ustvarjanju. Neglede na veljavo takšnih projektov smo fotografi na njih vedno močno navezani. Sam sem svoje avtorske projekte največkrat ustvarjal znotraj dokumentarne fotografije. Težko predstavljam, da bi moral iz dneva v dan delati le dokumentarno delo, ko pa sem fotografiral svoj projekt o Velenjskih rudarjih pa me je ta iz dneva v dan polnil v novo inspiracijo in željo po ustvarjanju.

Torej kako nam v resnici avtorski projekti pomagajo pri naročniškem delu?

Naročniško delo je lahko različnih vrst in neglede na to, da smo fotografi zato ker radi fotografiramo lahko ponavljajoče delo postane monotono. Poletje, ko imamo lifestyle fotografi veliko poročnih fotografiranj, nosečniških fotografiranj in družinskih fotografiranj bi nas lahko ponavljajoče delo ohromilo in bi nas spravilo v neke vrste kreativno blokado. Enako pa se lahko zgodi, ko smo po več mesecev zaprti v studiu in ustvarjamo le studijske fotografije. Odlično je če imamo možnost vmes narediti nekaj kar izhaja iz našega vsakdana. Nekaj družbeno kritičnega, komičnega ali konec koncev le kakšen fotografski test, ki nam bo dal nove ideje na organiziranih fotografiranjih.

Processed with VSCOcam with x1 preset

Sam zelo rad potujem in sploh raziskovanja večjih mest si ne predstavljam brez fotoaparata. Zdi se mi, da skozi objektiv mesto doživim po svoje. Tako se distanciram od širše zgodbe in v fotografski seriji ustvarim subjektivno doživljanje mikro momentov. Tako dostikrat tudi menjam opremo s katero fotografiram, kar me zopet žene v nove tehnike in znanja, ki mi vsekakor koristijo tudi pri naročniškem delu.

Čisto vsakemu ustvarjalcu predlagam, da nikoli ne pozabi na sebe in na svoje ustvarjanje. To je hrbtenica vsega našega dela in gonilna sila, ki nas žene, da iz dneva v dan delam bolje in bolje!

V kategoriji nasveti in izkušnje boste našli še več zapisov iz moje karierne poti. Prav tako pa lahko na strani najdete tudi zadnje fotografije hrane, portrete in produktne fotografije, ki sem jih ustvaril.