PANORAMSKA FOTOGRAFIJA | Kako preprosto narediti panoramsko fotografijo

Danes se bom posvetil najbolj preprostemu načinu ustvarjanja panoramske fotografije. Seveda je kot pri vseh vrstah fotografskega ustvarjanja tudi pri panoramski fotografiji tako, da vaja dela mojstra če mojster dela vajo. Večkrat kot boste poskusili narediti panoramo bolje vam bo šlo, več novih možnosti boste našli in s časom bo nastala tudi popolna panoramska fotografija. Lahko naredite HDR panoramo če vaš fotoaparat ne zmore dinamičnega razpona, ki ga ponuja fotografirana scena. Lahko naredite horizontalno ali vertikalno panoramo odvisno od tega kam se kader odpira. Lahko naredite panoramo dolgih ekspozicij če jo želite narediti po temi. Ena od možnosti je tudi giga panorama. Veliko možnosti se ponuja bolj kot jih boste raziskovali bolj boste suvereni. Danes pa začnimo z osnovami ustvarjanja panoramske fotografije. Pisal bo o tem kakšno opremo potrebujete za ustvarjanje preproste panoramske fotografije, kako fotografirati in kako združiti te fotografije v končno panoramo.

Kdaj ustvariti panoramsko fotografijo?

Se sprašujete v katerem primeru pa bi imel potrebo po ustvarjanju panoramske fotografije? Najbolj pogosto se ta uporablja v pokrajinski in astro fotografiji. Uporabna pa je tudi če želite fotografirati veduto mesta ali pa notranjost stavbe, ki je drugače ne morete fotografirati. Ena od bolj preprostih družinskih situacij kjer si boste mogoče zaželeli narediti panoramsko fotografijo pa je božič. Mogoče si boste zaželeli narediti panoramsko božično fotografijo lepo okrašenega mestnega trga ali ulice.

Panoramska fotografija pa se lahko uporablja tudi pri fotografiranju izdelka, če ga ni mogoče premakniti ali pa ga drugače ni mogoče prikazati v okolju kjer se uporablja.

Obstaja tudi način uporabe panorame za fotografiranje portretov. Ta tehnika se imenuje Brenizer panorama po fotografu, ki jo je prvič ustvaril.

Preden pa začnem bi opozoril na še eno pravilo fotografije, ki sem se ga sam v največji meri naučil v kot poročni fotograf. Tehnično popolna fotografija ni niti približno tako privlačna če je prazna kot pa če v njo uspete vplesti še čustva! Torej neglede na to kakšno fotografijo boste ustvarjali vedno imejte v mislih, da bo vaša fotografija spodbudila gledalčevo domišljijo.

panoramska-fotografija

Oprema za ustvarjanje panoramske fotografije

Poleg želje, znanja in časa za ustvarjanje panoramske fotografije potrebujete tudi nekaj opreme. Moram pa že v začetku napisati, da v današnjem času, ko je programska oprema tako napredna ni več potrebne tako veliko opreme za ustvarjanje preproste panoramske fotografije. Možno je jo narediti celo iz kar iz roke. Torej v teoriji potrebujemo le fotoaparat. Ker pa fotografi stremimo k popolnosti bom napisal kakšno opremo potrebujemo, da naredimo panoramsko fotografijo pri kateri lahko zagotovimo, da jo bomo lahko ponovili neštetokrat.

  • fotografska oprema za ustvarjanje panorame

Fotoaparat (najbolje takšnega, ki omogoča vsaj ročni fokus in ekspozicijo.)

Stojalo (najbolje takšnega, ki omogoča natančno premikanje iz leve v desno ali od zgoraj proti dol. Recimo krogelna glava tukaj ni priporočljiva, ker z njo fotoaparat težko premikamo le po eni osi. Razen krogelnih glav, ki imajo že osnovo glave nareto takšno, da se lahko obrača po svoji osi. Seveda je pomembno tudi, da je stojalo stabilno i trdno.)

Slider (ki omogoča pravilno postavitev fotoaparata na stojalo, da se bo le ta obračal okoli osi senzorja in ne stojala)

Panoramska glava (ta bo omogočala pravilno postavitev fotoaparata in ob tem tudi vertikalno obrnjen fotoaparat)

Žični ali brezžični sprožilec za fotoaparat (predvsem za fotografije z daljši ekspozicijo.)

  • računalniška oprema za ustvarjanje panorame

Zmogljiv računalnik (to je očitna potreba, sploh pri novejših fotoaparatih, ki imajo že ogromne fajle)

Photoshop (možni so tudi drugi programi)

Kako fotografirati fotografije za panoramsko fotografijo

Panorama kar iz roke

Če ste videli kader, ki bi bil veliko boljši v panorami kot s katerim koli objektivom, ki ga imate pri sebi ampak ob tem pri sebi nimate zgoraj naštete opreme je čisto dobra možnost tudi panorama iz roke. Pri tem bodite pozorni, da se boste obračali okoli osi fotoaparat in ne okoli svoje osi. Tako boste zmanjšali učinek paralakse in tako dobili bolj popolno zloženo panoramo. Pri nastavitvah fotoaparata ne pozabite na to, da je najbolje imeti vse nastavitve na ročno. Tako raven beline, zaslonko, čas zaklopa, iso vrednost in seveda fokus morajo biti čez vse fotografije panorame enaki če želimo, da bom na koncu dobili neopazno sestavljeno panoramo. Da bomo računalniku in Photoshopu olajšali delo moramo poskrbeti, da se bo vsaka posamezna fotografija s prejšnjo prekrivala za nekje med 20% in 30%.

Panorama iz stojala

Zakaj neki bi sploh uporabljali stojalo ali celo kakšno posebno opremo za ustvarjanje panoramske fotografije, če pa jo lahko ustvarimo iz roke? Ne računalnik in tudi ne Photoshop nista vsemogoča, tudi če se včasih zdi ravno nasprotno. 🙂 Torej boljše osnovne fotografije bodo programu omogočile boljšo možnost za ustvarjanje res popolne panorame.

Čisto osnovna možnost je, da fotoaparat z izbranim objektivom postavimo na stojalo, ki omogoča ločeno obračanje po horizontalni ali vertikalni osi. Nastavimo vse nastavitve, ki morajo biti nastavljene na ročno tako, da se ne bodo spreminjale med fotografiranjem. Potem pa začnemo fotografirati na skrajno levi ali desni strani in se počasi pomikamo proti nasprotni strani kadra. Zopet moramo paziti na cca. 25% pokrivanje kadra iz fotografije v fotografijo.

Še nekaj stvari na katere moramo biti pozorni med zajemanjem fotografij za panoramsko fotografijo:

– Če uporabljamo zoom objektiv moramo biti pozorni, da vse fotografije naredimo z isto goriščnico.

– Fotoaparat moramo imeti ves čas v enaki ravnini. Za to lahko uporabimo ali senzorje fotoaparata, ki nam lahko pokaže če je v ravnini ali pa za to uporabimo vodno tehtnico na stojalu oz glavi stojala.

– Ves čas moramo ostati na isti začetni točki fotografiranja.

Če boste upoštevali vsa ta navodila boste dobili dobro osnovo za delo v Photoshopu. Seveda pa za odlično osnovo lahko uporabite namenske dodatke za fotografiranje panorame. Kot najbolj pomemben dodatek je glava za stojalo s katero lahko fotoaparat nastavimo na točko na kateri se obrača okoli svoje osi in ne okoli osi stojala. Tako se bomo izognili paralaksi. Sedaj pa gremo naprej na delo za računalniškim zaslonom, ker sem v začetku rekel, da bomo govorili o ustvarjanju preproste panorame.

Kako združiti fotografije v panoramo v Photoshopu

  • Najprej vse fotografije za eno panoramo shranimo v eno mapo na računalniku.
  • Nato odpremo Photoshop in izberemo: File > Automate > Photomerge. (Pisal bom v angleščini, ker nas večina uporablja angleško verzijo.)
  • Potem lahko izberete kako bo Photoshop sestavil panoramske fotografije. Na voljo imate AUTO, PERSPECTIVE, CYLINDRICAL, SPHERICAL, COLLAGE, REPOSITION

Načini sestave panorame v Photoshopu

auto: na ta način Photoshopu prepustite izbiro med načini perspective, cylindrical in spherical. Sam bo na podlagi ocene fotografij izbral tisti način, ki bo ustvaril najboljšo panoramo.

perspective: na ta način program ustvari panoramo tako, da si določi eno fotografijo kot referenčno. V osnovi je za to izbrana srednja fotografija. Potem pa fotografije okoli nje prestavlja, razteguje, krči, obrača, da ustvari konsistentno panoramsko fotografijo.

cylindrical: ta način je najbolj uporaben za ustvarjanje širokih panoram. Pri perspective načini boste opazili, da panorama izgledal kot metuljček, ki ga moški nosimo na svečane obleke. Torej tako leva kot desna stran bosta višji kot sredina. Cylindrical način bo fotografije sestavil na način, da se to ne bo pojavilo.

spherical: ta način simulira 360 stopinjski pogled. Torej je najbolj uporaben za sestavljanje panoram, ko ste šli vse okoli in posneli 360 stopinjski kader.

collage: sestavi panoramo tako, da osnovne fotografije poravna in jih postavi eno čez drugo tako, da jih le obrača in povečuje.

reposition: sestavi panoramo tako, da osnovne fotografije poravna in jih postavi eno čez drugo tako, da jih ne spreminja.

  • Potem pa izberete bledn images tohether če boste vso razmišljanje prepustili Photoshopu. Brez težav storite tako, ker je program že tako napreden, da to naredi odlično! Lahko izberete tudi vignette removal kar bo poskrbelo, da ne bodo opazni temnejši robovi, ki se pojavijo zaradi zgradbe objektivov.
  • Nato vam ostane le še, da prepustite Photoshopu, da sestavi panoramo vi pa jo potem barvno obdelate in shranite.

Zaključek

Čeprav je dosti za napisati in prebrati o sestavljanju panoramske fotografije je v resnici osnovni proces zelo preprost. Če ne razumete različnih načinov in izrazov najbolj predlagam, da se odločite, da čim več prepustite Photostopu. Danes je to že tako napreden program, da bo v 99,9% naredil več kot odlično delo! Sedaj pa čim prej po fotoaparat in ustvarjati panoramske fotografije.

V kategoriji fotografske osnove in tehnike boste našli tudi najbolj popoln vodič za fotografe začetnike v Sloveniji! Prav tako pa je vključenih veliko nasvetov in tehnik za fotografiranje hrane, portretov, izdelkov…